Robert Negoiță se bucură că a scăpat de Nicolae Văcăroiu. ”Nu mai vine ca un milițian comunist”

Robert Negoiță

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoiţă, a declarat vineri la Constanţa că abordarea Curţii de Conturi s-a schimbat odată cu noua conducere şi nu mai vine ca un “miliţian comunist” pentru a găsi sau a inventa prejudicii.

Evident, primarul Sectorului 3 s-a referit la fostul președinte al Curții de Conturi Nicolae Văcăroiu.  Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România s-a desfăşurat vineri, la Palatul Administrativ din Constanţa, cu acest prilej fiind dezbătute problemele cu care se confruntă primarii de municipii.

“Este o chestiune complexă. Legea de funcţionare a Curţii de Conturi nu priveşte doar administraţia publică locală, doar municipiile, şi administraţia centrală este controlată de curtea de conturi. Ori aici cred că foarte importantă este abordarea. Aşa cum a spus şi colegul de la Arad, domnul Falcă, abordarea Curţii de Conturi s-a schimbat odată cu schimbarea conducerii. Astăzi Curtea de Conturi nu mai vine ca un miliţian comunist care să aibă ca scop al controlului găsirea de prejudicii sau mai degrabă inventarea de prejudicii pe care nu aveau cum le recupera vreodată, ci are şi un caracter de prevenţie şi îndrumare”, a afirmat Robert Negoiţă.

El a spus că având în vedere cadrul legislativ precar, cu legi care se contrazic reciproc, este nevoie de cineva care să arate primarilor cărarea pe care să meargă. “Noi avem nevoie, mai ales pe un cadru legislativ precar, aşa cum există, sunt foarte multe legi care sunt disonante, care se contrazic reciproc, dacă respecţi una o încalci pe cealaltă. În această conjunctură avem nevoie de o îndrumare, de cineva care să ne spună care este cărarea pe care să mergem noi. De cele mai multe ori greşim în activitate neintenţionat, ni se întâmplă, Curtea de Conturi trebuie să ne fie un sprijin în această direcţie. Dacă discutăm de o schimbare reală, aceasta este principala schimbare pe care o aşteptăm de la Curtea de Conturi”, a mai afirmat preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.

El susţine că până anul trecut funcţionarilor din administraţia publică le era teamă să facă ceva de frica Curţii de Conturi, iar Curtea de Conturi de până anul trecut a fost o problemă pentru România. “Abordarea Curţii de Conturi de până anul trecut a fost o problemă pentru România. Adică, oamenilor, cetăţenilor, mă refer la administraţia publică în general, le era frică să facă ceva de frica Curţii de Conturi, care veneau şi repet, s-a spus şi în şedinţă şi au fost de acord cu această opinie şi anume că era o abordare miliţienească şi comunistă. Acea abordare a Curţii de Conturi din România, care nu are nicio legătură cu abordarea Curţii de Conturi europene .Adică noi suntem stat european şi dorim să ne integrăm în Europa şi din această perspectivă, a Curţii de Conturi. Istoria va evidenţia clar care au fost erorile grave ale acelui tip de abordare”, a explicat primarul Sectorului 3.

LĂSAȚI UN MESAJ

*