Raport exploziv al ANAF la Primăria Târgu Jiu. Prejudiciu de trei milioane de lei pe mâna lui Cârciumaru

0
50

Un control făcut, în toamna anului trecut, de ANAF la Primăria Târgu Jiu cu privire la mai multe contracte pentru iluminatul ornamental din iarna 2010-2011 a scos la iveală o serie de nereguli, care au dus la prejudicierea bugetului local cu suma de aproximativ trei milioane de lei.

Raportul ANAF a fost întocmit la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, unde a fost depusă o sesizare penală, informează presa locală.

Raportul a fost contestat administrativ de Primăria Târgu Jiu și de cei găsiți responsabili de prejuduciul creat la ANAF București, care a respins solicitarea de revizuire a acestuia, astfel încât documentul a rămas valabil.

Raportul a ajuns la Primăria Târgu Jiu pe 20 iulie, dar noul primar Marcel Romanescu, instalat în funcție la sfârșitul lunii iunie spune că a aflat de acesta abia pe 6 august. „Am aflat de acest raport de la unul dintre directori, pe data de 6 august. Au fost câteva zile de întârziere. Eu mi-am putut efectua procedura cerută de lege, inclusiv convocarea unei ședințe de Consiliul Local pentru prezentarea raportului întocmit ANAF. A trecut o perioadă destul de lungă. Nu pot să fac presupuneri pe această temă. O să fac o analiză și voi încerca să propun luarea măsurilor care impun. Puteau fi trași la răspundere cei care nu mi l-au adus la cunoștință, dar și eu în mod indirect“, a spus Marcel Romanescu. Consiliul Local al municipiului Târgu Jiu a fost convocat de primar pentru vineri, 18 august, într-o ședință extraordinară pentru prezentarea raportului ANAF.

Potrivit raportului ANAF, Primăria Târgu Jiu a încheiat în data de 2 decembrie 2010, când primar era Florin Cârciumaru, acum senator, un contract cu firma Euro Audit Service SRL Târgoviște, în condițiile în care mai exista un contract cu Romlux Lighting CO SA tot din Târgoviște privind concesionarea serviciului de iluminat public pe o durată de 10 ani. Ulterior, între Romlux și Primăria Târgu Jiu au mai fost încheiate opt acte adiționale. În perioada în care contractul cu Romlux era în vigoare și nu fusese reziliat, Primăria Târgu Jiu a încheiat contractul nr. 8 din 2-12-2010 cu Euro Audit Service SRL, în valoare de peste 2,1 milioane de lei, care avea ca obiect furnizarea, montarea, instalarea, demontarea și transportul la locul de depozitare a ornamentelor de sărbători. ANAF consideră că suma de peste 2,1 milioane de lei a fost plătită în mod ineficient, nejustificat și nelegal de Primăria Târgu Jiu încălcânduse mai multe legi: a finanțelor publice locale, a serviciilor comunitare de utilități publice etc. ANAF a mai constatat că investițiile în iluminatul ornamental s-au făcut fără aprobarea Consiliului Local.

Adaosurile practicate de firma din Târgoviște sunt de aproximativ 400%. Astfel, o ghirlandă este cumpărată cu suma de 66 de lei, iar suma cerută Primăriei Târgu Jiu este de 266 de lei; țurțuri cu led se achiziționează cu 94 de lei, iar în situația de lucrări se trece suma de 394 de lei.

Florin Cârciumaru spune că a fost voba de un șantaj al firmei Romlux și a fost nevoit să găsească soluții pentru a nu lăsa orașul fără iluminat ornamental. El spune că cei găsiți responsabili de ANAF nu vor achita vreun leu: „Niciodată nu cred că se va ajunge ca cineva să plătească vreun leu, pentru că nu am greșit cu nimic. Eram într-o situație în care nu puteam să las orașul fără ilumiat public ornamental. Instalațiile respective sunt în depozitul primăriei și au fost folosite an de an“.

LĂSAȚI UN MESAJ


*