Primarul Iașiului, Mihai Chirica, vrea să dea în judecată Guvernul pentru Revoluția fiscală

referendum pentru unirea cu Republica Moldova

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a anunțat marți că va solicita un aviz de neconstituționalitate privind Revoluția fiscală, urmând să dea în judecată Guvernul.

„S-a luat o decizie fără a se respecta conținutul legii. Asta am spus-o încă de la începutul reformei, revoluției fiscale. Autoritățile publice locale nu au un mecanism pentru a combate o lege, dar pot apela la alte instituții ale României. Această instituție la care vom apela în primul rând e Avocatul Poporului. Totodată, vom ruga alte trei instituții, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Justiției, Procurorul General al României să intervină pe lângă Curtea Constituțională pentru a combate această OUG care nu respectă cadrul legal. Vom cere aviz de neconstituționalitate a reformei fiscale”, a declarat pentru Agerpres primarul Mihai Chirica.

Potrivit acestuia, unul dintre principalele puncte încălcate prin această ordonanță ce vizează reforma financiară, în ceea ce privește autoritățile publice locale, este Carta Europeană a autonomiei locale. „La articolul 9, punctul 6, spune că <autoritățile publice locale trebuie>, nu <pot>, <trebuie să fie consultate de o manieră adecvată asupra modalităților de repartizare a resurselor redistribuite care le revin>. Noi nu am fost consultați. Nimeni nu ne-a întrebat cum evoluează gradul de îndatorare, cum vom plăti datoriile la bănci, cum vom reuși să acoperim programele de investiții deja începute, de unde ne luăm și ne compensăm resursele financiare pierdute, care este nivelul real al compensației de care avem nevoie noi, ca autorități locale, și cum vom răspunde mai departe provocărilor legii în ceea ce privește descentralizarea. Această Cartă este adoptată prin lege de statul român. Ne bazăm și pe opinia Consiliului Fiscal, care a dat un aviz negativ”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Conform acestuia, repercusiunile noii legislații încep să apară. „Se vede foarte clar. Nu mai putem face acțiuni care erau prevăzute spre sfârșitul anului, care vizau și acele persoane defavorizate. Asta pentru că nu mai avem cu ce”, a spus Mihai Chirica.

Edilul ieșean a menționat că bugetul municipalității va pierde venituri în valoare de 95,6 milioane de lei. „Am făcut calcule. Aceste lucruri ne îngrijorează din ce în ce mai mult. Desigur nu intră Primăria în faliment. De asta sunt aici. Nu poți însă să prejudiciezi un oraș întreg. Dorim să aducem forță de muncă, să aducem forța de muncă care s-a disipat pe tot mapamondul, dar ne lovim de un declin economic datorat unei decizii care pur și simplu nu respectă legea”, a spus Mihai Chirica.

Acesta a adăugat că Iașiul „nu va fi singura municipalitate care va acționa în instanță Guvernul”. „Vom da în judecată Guvernul, pentru că această măsură nu ține cont nici de autonomia locală, nici de legislația bugetară. (…) Nu vom fi singura municipalitate. Gândiți-vă ce lovitură puternică este pentru comuna Miroslava, care pierde 1,5 milioane de euro, bani pe care îi investea în modernizarea rețelei de drumuri”, a mai spus Chirica.

LĂSAȚI UN MESAJ

*