Cetățeanul.net a intrat în posesia dovezilor care arată cum a măsluit Corpul de Control al premierului Victor Ponta ancheta asupra dosarului Transalpina. Corpul de control a mințit și a tras concluzii false cu privire la vinovăția deciziei de finanțare a a modernizării DN 67C, Bengești-Sebeș (Transalpina). Decizie a condus, în cele din urmă, la pierderi de aproape 400 de milioane de lei.
Anchetă strâmbă a corpului de control al primului ministru
Corpul de control al Corpul de Control al prim-ministrului a efectuat un control, din dispoziția lui Victor Ponta, la entitățile publice implicate în inițierea, elaborarea, avizarea, prezentarea și adoptarea actelor normative din 2008 referitoare la dosarul „Transalpina”, privind modernizarea DN 67C, Bengești-Sebeș (Transalpina). Raportul, finalizat pe 30 martie 2015, îl arată pe Ludovic Orban, fostul ministru al transporturilor, ca fiind inițiatorul și singurul vinovat pentru finanțarea modernizării prin sistemul credit furnizor (constructorul ia un credit bancar şi face lucrările, pe care statul i le decontează ulterior).
Directorul din CNADNR care a propus soluția păguboasă
„În anul 2008, reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România au întocmit Nota de prezentare nr. DGA/104/14.02.2008 (anexată în copie) în care au menționat faptul că «urmare discuției avute între conducerea CNADNR – SA și ministrul transporturilor, domnul Ludovic Orban, s-a dispus executarea lucrărilor de reabilitare a DN 67C în sistem credit-furnizor». Din acest înscris rezultă, fără echivoc, faptul că ministrul transporturilor, domnul Ludovic Orban, a dispus Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România…”.
Cetățeanul. net prezintă dovezile că afirmațiile și concluziile inspectorilor lui Ponta sunt mincinoase. „Ideea” de finanțare a modernizării drumurilor nu i-a aparținut lui Ludovic orban, ci a „izvorât” din mintea și pixul unui apropiat al lui Liviu Dragnea, directorul general adjunct Cristian Duică, în prezent primarul orașului Roșiori (județul Teleorman).
Duică este cel care a propus primul „soluția” creditului-furnizor printr-o notă de fundamentare fără număr și fără dată, dar aprobată de Mihai Grecu (vezi facsimil), directorul general de atunci al CNADNR. Un alt document, semnat de oficialii Direcției de achiziții publice menționează însă, expres, că „nota de fundamentare” a fost întocmită pe 18 ianuarie 2008, cu o lună înainte de „dovada” prezentată de Corpul de control al Guvernului. „Aceste documente nu erau secrete și au fost, cel mai probabil, și consultate de inspectorii Corpului de Control al primului ministru dar, după cum se vede, aceștia aveau temă să îl scoată pe Ludovic Orban drept principalul vinovat.
Patru directori învinuiți în Transalpina 2
Patru directori Patru directori și șefi de serviciu din cadrul Direcției Regionale Craiova a CNADNR sunt învinuiți în dosarul Transalpina 2, de către procurori. Lui Adrian Lumezeanu (directorul regional DRDP Craiova), Doina Ilie (director economic) , Emil Pană (fost șef departament „juridic”) și Delia Nedelcu, șef „Achiziții” li s-a adus la cunoștință că au calitatea de învinuiți în dosarul penal „Transalpina 2”. In dosar se arată că subalternii lui Lumezeanu ar fi decontat multe lucrări nerealizate.
O afacere păguboasă, de peste 300 de milioane de euro, dosarul „Transalpina 2” are la bază o sesizare din mai 2014, înaintată de Corpul de Control al primului ministru. Potrivit organelor de anchetă, începuturile acestui drum – DN 67C Bengeşti-Sebeş (Transalpina) – au pornit de la falsuri grosolane, precum că ar fi urgentă modernizarea sa, pentru că traficul era intens. În realitate, investiția de pe Transalpina nu figura printre prioritățile anului 2008 iar statisticile arătau că, dimpotrivă, traficul era redus. În aprilie 2008, Compania de Autostrăzi a scos la licitaţie proiectul pentru modernizarea Transalpina, contractul în valoare de 345,4 milioane de euro fiind câștigat de Romstrade, firma lui Nelu Iordache. CNADNR a ales metoda creditului furnizor – constructorul ia un credit bancar şi face lucrările, pe care statul i le decontează ulterior. Lucrarile au fost facute de Romstrade, firma afaceristului Nelu Iordache.
Reclamaţia din 2014, depusă la DNA, cuprinde numeroase nereguli, cum ar fi încălcarea legislaţiei achiziţiilor publice (proiectul nu era cuprins în programul de achiziţii şi nu avea precizate surse de finanţare), costurile (trecute sub tăcere), dar și multe alte nereguli, descrise pe 17 pagini, care mai cuprind lucrări făcute fără autorizaţii de construcţii sau aviz de mediu.
Cetățeanul TV