Kelemen Hunor, președintele UDMR, a vorbit despre afacerea Nordis, comentând impactul pe care l-a avut cel mai mare scandal din ultimii ani asupra PSD și asupra coalișeie de guvernare, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a zburat alături de patronii companiei cu avioane private.
Întrebat dacă, în opinia sa, scaunul de premier al lui Marcel Ciolacu se clatină, în acest moment, pe fondul scandalului Nordis, Kelemen a răspuns; „Nu. Dacă el n-are nicio implicare, dincolo de faptul că a fost coleg cu Laura Vicol, n-are de ce. Din acest punct de vedere, eu nu aş specula aşa ceva”.
Kelemen Hunor, despre scandalul Nordis
Legat de impactul asupra coaliției de guvernare, liderul UDMR a spus că PSD a făcut un pas corect. „E greu de spus în acest moment, fiindcă anul trecut când au apărut acele informaţii legate de zborurile cu un avion privat în compania celor de la Nordis, eu cred că acele informaţii au avut un impact asupra rezultatului alegerilor. Nu vreau să intru în aceste speculaţii, dar am simţit acel val atunci. Dar sunt convins că ceea ce a prezentat Marcea Ciolacu în faţa opiniei publice, acele facturi că ei au plătit partea lor, au mai liniştit cât de cât revolta oamenilor.
Acum ancheta este într-o altă fază. În mod normal, nu ar trebui să afecteze, fiindcă efectele unei astfel de investigaţii vin spre cei care au greşit, spre cei care au delapidat fondurile private, că aici vorbim de oameni privaţi, nu vorbim de fonduri publice, banii oamenilor au fost deturnaţi şi aşa mai departe. Nu sunt cei din conducerea partidelor politice. Doamna Vicol a fost deputat, a fost şi preşedinta Comisiei Juridice, a fost, nu mai e. Deci, din acest punct de vedere, PSD-ul a făcut pasul corect: nu a mai pus pe listă, nu şi-a sumat şi a zis: Ai făcut ce ai făcut, vezi de treaba ta mai departe”, a declarat Kelemen Hunor la Prima TV.
Kelemen Hunor, despre politicienii
Președintele UDMR a vorbit și despre apetenţa unor oameni ajunşi la putere pentru opulenţă, zboruri cu avioane private, mașini, case şi haine extrem de scumpe.
„Într-un fel, tot ce se întâmplă la noi e un fenomen aproape identic cu ce se întâmplă în toate ţările foste comuniste. După 45-50 de ani de sărăcie, oamenii au simţit mirosul banilor şi ce se poate face cu banii. Sigur, marea majoritate nu au educaţie pentru a fi bogaţi şi atunci apare parvenitismul, apare această risipă de bani, să mai iau nu ştiu ce, simbolurile astea de statut social, de ceas, de maşină, de nu ştiu care. Deci e un fenomen aproape identic şi se repetă în toate statele foste comuniste. România, din acest punct de vedere, nu este ceva diferit”, a mai spus Kelemen Hunor la Prima TV.
Cetățeanul TV