Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat vineri, la Antena 3, că România s-ar putea confrunta în viitor cu un cutremur de până la 7,6 grade Richter, după ce ministrul Dezvoltării a afirmat că „va veni un seism puternic în România” și că întrebarea „nu este dacă va veni, este când va veni”.
„Teritoriul României este dominat de zona seismică Vrancea, zonă care poate să genereze cutremure cu magnitudini de 7.2, 7.4, 7.6 cândva, nu se știe când. Acest cutremur care va veni în viitor poate să afecteze tot fondul construibil care încă nu a fost pus în siguranță ca urmare a cutremurelor anterioare din 1977, 1986, 1990 și cele care s-au produs mai târziu. Aceasta a fost intervenția dumnealui privitor la implementarea programelor de consolidare a locuințelor din București. În lume nu poate să spună nimeni să spună când va urma cutremurul și după cât timp, după cum ați văzut și în Santorini, la fel și în România este posibil să apară un cutremur dar nu știm când va veni și cât de mare va fi. Noi știm unde va fi”, a declarat directorul INFP.
Zonele vizate
Ministerul Dezvoltării, a lansat pe 28 ianuarie o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic.
„De astăzi, vom avea în România o hartă cu localităţile, cu unităţile administrativ-teritoriale, care sunt vizate de risc seismic, o hartă interactivă, ceea ce înseamnă că orice autoritate locală, orice persoană fizică şi oricine este interesat va putea să vadă localitatea în care trăieşte, în care domiciliază, dacă este într-o zonă vizată de risc seismic şi care este eligibilă în programele de consolidare de risc seismic ale Ministerului Dezvoltării”, a informat ministrul Cseke Attila, conform căruia 2.681 de localități ar avea nevoie de programe de întărire a clădirilor.
Cetățeanul TV