joi, ianuarie 2, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalAfacerea deșeurilor medicale. Îngropate pentru creșterea profitului sau sterilizate legal, răspunsul pe...

Afacerea deșeurilor medicale. Îngropate pentru creșterea profitului sau sterilizate legal, răspunsul pe care îl caută comisarii Gărzii de Mediu

-

Câțiva dintre locuitorii din Chitila, orășel ilfovean de la marginea Capitalei, și-au manifestat, în ultima lună, nemulțumirea legată de ”parfurmurile” care vin de la groapa de gunoi de la Rudeni, acolo unde este amplasat și incineratorul de deșeuri medicale al firmei Stericycle.

Spre exemplu: “Se simte acel miros groaznic în zonă, lângă Apa Nova”, susținea George Istrătescu pe 4 mai. ”Mirosul de hidrogen sulfurat s-a simit în această dimineață, (n.r  – 5 mai),  în jurul orei 7.00. În acest moment, la ora 23:00 a început să miroasă din nou. Am trimis nenumărate sezisări, toate au primit același raspuns”, spune și Victor Vîlceanu.
„Iarăși pute în Bucureștii Noi. De câteva zile aproape în fiecare seară, după ora 21.00. Acum chiar tare de tot”, atrăgea atenția Alexandru Iacob pe 15 mai.
1 iunie –  ”În Militari Residence/Chiajna, iarăși pute”-  Vlad Chiriță

În schimb, reprezentanții Stericycle ne-au transmis că “eventualele mirosuri resimțite în zonă de locuitori nu au fost identificate ca fiind cauzate de instalatiile de incinerare operate de Stericycle Romania, lucru verificat de autoritatile competente ale statului care efectueaza controale inopinate frecvente.
Mai mult, conducerea companiei amintește că “locația unde sunt amplasate instalatiile de incinerare ecologică apartinând Stericycle Romania are destinație de zonă industrială. În acest areal își desfășoară activitatea foarte multe firme supuse condițiilor de reglementare pentru protectia mediului înconjurător”.
În perioada 2009-2015 nu au fost aplicate de către Comisariatul Municipiului București sancțiuni contravenționale la nivelul incineratorului, mai precizează reprezentanții Stericycle.

Deșurile periculoase ar fi arse fără filtre și din acest motiv ar mirosi urât la Chitila
Deșurile periculoase ar fi arse fără filtre și din acest motiv ar mirosi urât la Chitila

Control

În urma numeroaselor plângeri autoritățile din domeniu încearcă să afle dacă sunt sau nu nereguli privind modul de tratare a deșeurilor menajere. Astfel, Garda Națională de Mediu verifică în această perioadă modul în care sunt sterilizate unele dintre cele mai periculoase deșeuri în urma unor sesizări primite de la locuitorii din jurul gropii de gunoi de la Rudeni, de lângă orășelul Chitila. Conform unei plângeri penale, acestea nu ar fi tratate în incineratoare, ci îngropate alături de gunoiul menajer. Totul, pentru creșterea profitului. Firma Stericycle, ținta sesizării, infirmă reclamațiile, susținând că până acum nu a fost sancționată.

Autoritățile de control din domeniul protecției mediului, respectiv Garda Națională de Mediu, verifică în această perioadă posibile nereguli în modul în care sunt tratate de către grupul de firme Stericycle seringile și bandaje folosite, resturi umane provenite din operații, citostatice expirate, substanțele toxice etc  din spitele. Comisarii de mediu vor să stabilească, în urma unor sesizări primite, dacă deșeurile sunt cu adevărat arse în incinerator (costul pe kilogram trecând de doi lei, până la cinci lei) sau sunt lăsate la gropile de gunoi menajer (costul pe kilogram este sub un leu). Dacă nu sunt arse, gunoiul spitalicesc devine focar de transmitere a celor mai diverse boli.

Vizată de acest control, compania Stericycle SA, cea care deține cea mai importantă cotă de piață privind tratarea deșeurilor medicale.  “Vă comunicăm faptul că în această perioadă Comisariatul General al Gărzii Naționale – Direcția Controlul Poluării desfășoară o acțiune de inspecție și control la nivelul Stericylce SA”, ni s-a transmis de la Garda Națională de Mediu.
Pe lângă Garda de Mediu și procurorii verifică activitatea Stericycle. Asta, după ce locuitorii din Chitila, localitate de lângă București, au făcut plângeri inclusiv la Direcția Națională Anticorupție, unde sesizarea unei famili a primit numărul 4104/2016 și a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Tribunaalul Ilfov.  “La solicitarea dumneavoastră, Biroul de Informare și Relații Publice este abilit să vă comunice că sesizarea la care faceți referire a fost declinată Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, la data de 2 martie 2016.”

Im
Imagine din interiorul platformei de gunoi de langa Chitila transmisa de un fost angajat. Stericycle Romania nu recunoaste ca fotografia ar apartine vreounui spatiu de munca al companiei.

Deșeurile din spitale trebuie arse

Stericycle este o firmă cu acționariat american și deține un incinerator cu o capacitate  de ardere anuală a deșeurilor a 2.400 de tone, conform reprezentanților companiei, în incineratorul aflat pe platforma de gunoi din localitatea Rudeni arondată orășelului ilfovean Chitila, pltaformă ce aparține firmei Iridex Group.
În instalația de tratare a deșeurilor periculoase de la Rudeni ar trebuie să fie arse deșeurile provenite din spitale care se împart în următoarele categorii: înțepătoare, infecțioase, toxice și resturi de medicamente (de obicei citostatice). Conform legislației în vigoare, acestea ar trebui să fie arse pentru a nu deveni un pericol pentru sănătatea publică.  “Asta pentru că muncitorii, cei care umblă în gunoi și chiar câini s-ar putea îmbolnăvi și ar putea răspândi în rândul polulației cele mai diverse și periculoase boli”, ne-a precizat un medic de familie din Chitila. Acesta ne-a precizat că a avut câteva cazuri de intoxicare și infecții necunoscute, însă nu poate preciza cu precizie care a fost sursa.

Tonele arse vs tonele colectate

Imagine2
Imagine din interiorul platformei de gunoi de langa Chitila transmisa de un fost angajat al Stericycle Romania. Compania nu recunoaste ca fotografia ar apartine vreounui spatiu de munca al firmei.

Pentru a putea demonstra dacă deșeurile colectate sunt arse în totalitate este necesară o comparație între cantitatea de gunoi medical recoltat de Stericycle de la spitale și cea declarată că a fost sterilizată.
Cât a sterilizat de fapt compania americană ne-a transmis Garda Națională de Mediu. La nivelul anului 2014 a fost recepționată spre eliminare o cantitate totală de 1.439 de tone, care a fost incinerată/sterilizată. “În ceea ce privește anul 2015, respectiv prima parte a anului 2016, vă comunicăm faptul că în această perioadă se desfășoară controlul amintit”, ni s-a mai transmis de la instituția amintită.

S-a solicitat celor 41 de unități spitalicești publice din Capitală să ne transmită cantitățile de deșeuri date spre tratare, pentru incinerare, la Stericycle în urmă cu doi ani. Puțin peste 10% dintre aceste unități au ținut să respecte legea și ne-au pus la dispoziție, după 30 de zile, cantitatea de deșeuri.
Spre exemplu, din patru spitale, adică 10% din numărul lor, s-a trimis la incinerator peste 110 tone, rezultând că toate cele 41 de unități ar putea avea anual în jur de 1.100 de tone.

Nu doar gunoi medical trebuie ars

Asta ar însemna că ar râmâne, prin aproximație, 340 de tone de gunoi sterilizate din alte domenii. Asta pentru că la Rudeni sunt arse și, conform celor transmise de reprezentanții firmei, și deșeuri cara provin din procesarea alimentelor, supermarketuri, industria chimică, confecții, prelucrarea metalelor și a lemnului, industria auto, industria tipografică și industria farmaceutică.

Reprezentantul unui lanț de supermarketuri ne-a precizat că se trimite spre incinerare în jur 30-100 de tone anual, în funcție de cantitatea de carne expirată care nu se cumpără la timp.
În ciuda reclamațiilor, Stericycle amintește că “Garda Națională de Mediu a verificat condițiile de funcționare ale Iridex Group Import Export, operatorul gropii de gunoi  Chitila Rudeni. Cu ocazia controalelor efectuate și potrivit actelor de control încheiate, nu au fost constate depozitări de astfel de deșeuri”.

Imagine făcută de un fost angajat din care reiese că deșeurile menajere ar fi duse la groapa de gunoi
Imagine făcută de un fost angajat din care reiese că deșeurile menajere ar fi duse la groapa de gunoi. Compania Stericycle Romania ne recunoaste ca acest cadru ar prezenta activitatea firmei sau un spatiu de lucru al societatii.

Mărturia unui fost angajat: Deșeul menajer nu este ars

Într-un filmuleț care a fost postat pe internet în urmă cu un an, un bărbat care susține că este un angajat al gropii povestește că a primit dispoziții să ducă deșeurile medicale cu excavatorul pe „muntele” de deșeuri menajere de la groapa de gunoi de la Rudeni. Acesta susținea pe înregistrare că foarte puține resturi spitalicești erau cu adevărat arse în incinerator.

Cetățeanul.net a încercat să stea de vorbă cu acest bărbat, dar acesta a precizat că nu vrea să mai discute despre acest subiect.

De altfel pe internet au apărut și mai multe filmulețe privind modul cum sunt tratate deșeurile medicale odată ajunse la Rudeni.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/ssF9T8xkLzc” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Miroase urât în zonă

Verificările comisarilor de mediu vor avea în vedere și dacă deșeurile medicale sunt arse cu filtre moderne, pentru că au fost multe sesizări privind mirosul insuportabil.
Nu doar că trebuie arse, însă trebuie arse folosindu-se filtre pentru protejarea aerului.

Locuitorii din noile complexuri imobiliare din zona cuprinsă între Chitila și Bucureștii Noi au făcut mai multe sesizări la Garda Națională de Mediu și nu numai privind groapa de gunoi, nemulțumiți de mirosul insuportabil. O parte dintre ei, familia Moroșanu, a sesizat că acest miros ar proveni de fapt de la incineratorul care arde deșeurile.
Deși locuitorii din zonă au făcut numeroase sesizări, până în acest moment nu s-au depistat nereguli majore așa cum ne-au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu.

Profit

Cifră de afaceri în 2010 a fost de 11,6 milioane de lei, iar profitul a fost de un milion. Peste patru ani, cifra de afaceri a crescut până la 21,6 milioane de lei, dar apar pierderi de trei milioane de lei. Anul trecut, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 36,1 milioane de lei și se revine din nou pe profit, cu 1,5 milioane de lei.
Stericycle România a achiziționat în ultimii ani mai multe firme de tratare a gunoiul spitalicesc devenind lider în domeniu. Acționariatul companiei este format din Stericycle Europe Sarl din Luxemburg și Stericycle International LLC din Delaware, SUA.

Cetățeanul TV

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ministrul Finanțelor: Vom face tot posibilul să evităm decizii de majorare a TVA sau a impozitelor

0
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, anunță că nu va fi nicio decizie privind majorarea TVA până la analiza execuției bugetare. Decizia finală va fi luată la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, după analiza execuției bugetare anuale. Ministrul Tanczos Barna spune...