Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti şi Asociaţia Brand de Ţară sărbătoresc, între 21 şi 24 februarie, Dragobetele, un eveniment care face parte din proiectul cultural „Anotimpuri la Muzeul Satului: Primăvara. Sărbătorile Tinereţii”.
Programul de Dragobete de la Muzeul Satului cuprinde expoziţia de fotografie „Dragobetele sărută fetele!”, aflată la a patra sa ediţie şi este deschisă publicului în sala „Gheorghe Focşa”. Organizatorii împreună cu Asociaţia Bucureştiul meu drag vor face prezentări de costume, spectacole de cântece şi dansuri, concursuri cu premii, şedinţe foto pentru perechile de îndrăgostiţi, târg cu meşteri populari veniţi din toate zonele ţării şi gastronomie tradiţională.
Persoanele care poartă numele lui Dragobete – Draga, Drăguţa, Drăgan, Dragoş – au acces gratuit la evenimente (pe baza cărţii de identitate).
Dragobetele este cunoscut în tradiția populară ca patronul dragostei şi al bunei dispoziţii. În funcție de zone mai este numit Cap de Primăvară, Cap de Vară, fiu al Babei Dochia, Sânt Ion de primăvară şi logodnicul păsărilor. El este identificat cu zeii antici ai iubirii. Sărbătoarea dragostei, Dragobetele, era celebrată în satele româneşti prin câteva practici rituale care marchează sfârşitul iernii şi începutul primăverii.
Cetățeanul TV