joi, noiembrie 28, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăPovestea singurei case particulare în formă de han din București. La pas...

Povestea singurei case particulare în formă de han din București. La pas prin sectorul 5

-

Nu departe de centrul vechi al Bucureștilor, se află singura reședință particulară în formă de han, care datează din secolul XIX. Declarată monument istoric, casa amintește de arhitectura vestitelor hanuri ale Bucureștiului de altădată.

Timp de patru decenii, această casă a fost reședința pictorului Gheorghe Tattarescu, cel care a fost, alături de Theodor Aman, întemeietorul Școlii de Arte Frumoase din București.
Muzeul Gheorghe Tattarescu a fost fondat în anul 1951, după ce nepoata artistului, Georgeta Werthaimer, a donat statului casa şi o parte din opera pictorului. Tot în 1951, imobilul a fost declarat monument istoric.

Casa din Mahalaua Gorgani, cumpărată la licitație

Gheorghe Tattarescu (1820 – 1894) a cumpărat la licitație, în 1855, casele din uliţa Belvedere, azi strada Domniţa Anastasia nr. 7.
Abia se întorsese de la studii, de la Roma, unde fusese bursier al statului la Academia San Luca.

Reședința inițială, care nu avea forma de han care ulterior a făcut-o celebră, fusese ridicată la începutul secolului al XIX-lea de un anume Dimitrie Popescu din Mahalaua Gorgani. Moștenitorul lui, colonelul Alecu Popescu, este cel care a vândut casa și locul pictorului Gheorghe Tattarescu, în data de 25 mai 1855, pentru suma de 1231 de galbeni.
După ce a cumpărat imobilul, Tattarescu a inițiat ample lucrări de transformare şi extindere, dând clădirii înfăţişarea pe care o cunoaştem astăzi.

Tattarescu a dat clădirii forma de han cunoscută și astăzi

Timp de trei ani, pâna în anul 1858, marele pictor a amenajat locuința conform dorințelor sale: a mai construit câteva camere și și-a făcut un atelier pentru pictură, acolo unde au fost găzduiți și unii dintre elevii săi.

La terminarea lucrărilor de amenajare, Tattarescu a înscris pe frontispiciul clădirii, spre strada Belvedere, anul 1858 și inițialele G.T., care se mai pot vedea și astăzi.

Întemeietorul Şcolii Naţionale de Arte Frumoase

Gheorghe Tattarescu, unul dintre cei mai mari pictori români, a rămas în istorie drept întemeietorul Şcolii Naţionale de Arte Frumoase (1864). Operele sale sunt prezente în numeroase muzee și colecţii din ţară şi străinătate. Tattarescu a fost de asemenea cel mai prolific pictor religios din România. El a pictat nu mai puțin de 58 de biserici. Dintre cele mai cunoscute, le amintim pe cele din București: Biserica Colţea, Biserica Zlătari, Biserica Sf. Spiridon, Biserica Creţulescu și Biserica Enei.

Pictură din Biserica Colțea

Gheorghe Tattarescu a lăsat o moștenire culturală impresionantă. În prezent, colecţia muzeului care îi poartă numele cuprinde un bogat patrimoniu de pictură, grafică (compoziţii, portrete, desene), pictură murală în stil neo-pompeian, mobilier de epocă, obiecte personale, precum şi un bogat fond documentar.

La etajul clădirii a fost reamenajat atelierul artistului. Aici, sunt expuse marile pânze istorice şi galeria de portrete care l-au consacrat pe artist. Tot aici se află numeroase schiţe, tablouri, cărţi valoroase aduse de pictor din Italia, două buletine oficiale din timpul Revoluţiei de la 1848, o schiţă pentru cortina Teatrului Naţional şi alte numeroase exponate care evocă activitatea de pictor şi pedagog a lui Tattarescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Poliţiştii din Dolj îi fac public campanie electorală lui Călin Georgescu, deşi statutul le interzice

0
Sindicatul Polițiștilor din Dolj îl susține fățiș pe Călin Georgescu, iar președintele organizației, polițistul Ioan Nicușor Ciciu, îi face campanie electorală explicită politicianului ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. CITEŞTE ŞI: Iohannis, acuzat că nu a cerut verificarea...