duminică, noiembrie 24, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăBijuteria ridicată din dania jupânului Constantin, fiul lui Macsin cupețul. La pas...

Bijuteria ridicată din dania jupânului Constantin, fiul lui Macsin cupețul. La pas prin Sectorul 5

-

Mică și frumoasă de se rotește soarele după ea, Biserica Sfântul Elefterie Vechi de pe strada cu același nume din sectorul 5 are o istorie la fel de frumoasă.

Aflată chiar în mijlocul drumului, pe vremea când a fost construită acolo era un ostrov al Dâmboviței.

Micul sat de pe actualul Pod al Eroilor se învecina cu cel de pe Dealul Cotrocenilor.

Citește și Marea operă de binefacere a Elenei Doamna de pe Șoseaua Panduri. La pas prin Sectorul 5

Aflat lângă târgul Bucureștilor și pe drumul negustoresc ce lega Capitala de Târgoviște, satul a prosperat în jurul unui schit și apoi a Bisericii cu hramul Sfântul Elefterie. Acolo era o moșie a Mitropoliei, întinsă până la poalele Dealului Cotrocenilor, de ambele părți ale râului ce străbătea Codrii Vlasiei. Biserica a fost înălțată în fața morilor Mitropoliei, cunoscute ca „Morile Vlădichii”.

La sfârșitul veacului al XVIII-lea, Franz Iosef Sulzer, militar, publicist, scriitor, istoric și muzicolog elvețian de limbă germană, aghiontat al lui Alexandru Ipsilanti Vodă, consemna:

Nu pot să nu vorbesc despre mica insula Sfântul Elefterie, unul dintre cele mai frumoase colțuri ale Bucureștiului. E un loc de neprețuit într-un oraș unde domnesc luxul și plăcerea, dar trist pentru cine nu găsește încântare decât în frumusețea naturii”.

Biserica Sfântul Elefterie Vechi din București a fost construită din dania lui jupân Constantin, fiul lui Macsin cupețul, cu ajutorul și supravegherea mitropolitului Neofit, între anii 1743-1744, în timpul celei de-a doua domnii a lui Mihai Racoviță în Țara Românească.

 „Această sfântă și dumnezeiască biserică, care prăznueste pre numele marelui Mucenic Gheorghe și a Sfântului Sfesteno Mucenic Elefterie, s-au ridicat și s-au zidit dan sin Macsin cupet, prin osteneala Presfințitului Mitropolitu al Ungrovlahiei Chir Neofit și a dumisale jupan Andrei zaraf, unchiol răposatului, pre carele i-au fostu lăsată epitrop la moartea dumnealui și s-au săvarșitu această dumnezeiască biserică în zilele preluminatului și preînnălțatului domnu Io Mihai Racoviță Voevod, într-o pomenire vecinică ctitoriloru și ostenitori cei mai sus pomeniți. Leat 7252, mai 4”, aflăm din pisanie.

Macsin Cupețul a fost un neguțător din mahalaua Colței.

La Biserica Sfântul Elefterie Vechi, duminicile și în sărbători, au loc sfintele slujbe ortodoxe în limbaj mimico-gestual, pentru credincioșii cu deficiențe de auz, membri ai Comunității Ortodoxe a Surzilor din București.

 „E zidită după 1748 de mitropolitul Neofit I, din paralele lăsate de neguțătorul Maxim Cupețul. E considerată ca schit al Mitropoliei. Hramul bisericii este Sfântul Elefterie. A avut și are icoane de minuni făcătoare. Acatistele la Sfântul Elefterie sunt bune pentru multe, încă din secolul XVIII”, scrie Ion Ionescu-Gion, în „Istoria Bucurescilor”, despre Biserica Sfântul Elefterie Vechi.

Viața Sfântului Elefterie

Sfântul Mucenic Elefterie era din cetatea a Romei. Rămânând încă de mic orfan de tată, el a fost crescut numai de mama sa, Antia, care fusese învățată credință creștină chiar de către Sfântul Apostol Pavel. Copilul Elefterie a fost dus de mama lui la episcopul Anichit, de la care a învățat Sfintele Scripturi.

Anichit l-a rânduit în ceata clericilor; când a fost în vârstă de 15 ani l-a hirotonit diacon, la 18 ani preot, iar când a ajuns de 20 de ani a fost făcut episcop al Iliricului. Pentru că învață și propovăduia pe Hristos a atras pe mulți la credință; de aceea împăratul Adrian a trimis de l-a adus la el. Dus înaintea lui, sfântul a mărturisit că Hristos este Dumnezeul tuturor.

La porunca împăratului a fost supus la chinuri pe care le-a îndurat cu seninătate. Sfătuit de prefectul Coremon, împăratul a făcut un cuptor, care avea țepușe ascuțite, de o parte și de alta. La rugăciunea sfântului către Dumnezeu, Coremon, umplându-se de Duh Sfanț a intrat el întâi în cuptor și a mărturisit că Hristos este Dumnezeu. Din cuptor a ieșit nevătămat și i s-a tăiat capul. A fost aruncat și Sfântul Elefterie în cuptor; dar s-a stins focul și a ieșit sănătos.

Apoi a fost legat într-un car tras de cai sălbatici. Dezlegat de îngeri, sfântul a fost dus într-un munte înalt, unde trăia cu animalele sălbatice; aceste fiare se îmblânzeau când sfântul le vorbea cuvintele lui Dumnezeu. Împăratul a trimis ostași că să-l prindă; dar sfântul i-a îndrumat la Hristos și i-a botezat. Odată cu ei au mai crezut în Hristos și alții ca la cinci sute. Dus la împărat, a fost ucis de doi ostași. Mama lui, Antia, a fost ucisă și ea cu sabia pe când îmbrățișă și săruta pe fiul ei mort.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...