Deși s-au pus zeci de planuri pe hârtie, România stă foarte prost la capitolul transport rutier. În prezent, România se situează pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de kilometri de autostradă la 100.000 locuitori (2,7, față de 15,25 în Ungaria sau 7,3 în Bulgaria).
La începutul anului 2013, 550 km din lungimea reţelei de transport rutier de interes naţional, de 16.887 km, era la nivel de autostradă, potrivit Eurostat. Conform analizei Master Planului General de Transport, problemele sectorului rutier sunt complexe: întreţinerea inadecvată, deficitul de infrastructură, siguranţa traficului și guvernanța.
Întreținere inadecvată
Numai 50% din reţeaua naţională este considerată a fi de calitate bună, 30% de calitate medie, 20% de calitate slabă, iar peste 60% din reţeaua de drumuri naţionale este clasificată ca având perioada de viaţă expirată, această situație fiind generată atât de lipsa fondurilor adecvate pentru întreținere, cât și din cauza nerespectării regulilor privind greutatea pe osie.
România se situează pe locul 137 din 142 de ţări analizate prin prisma calității infrastructurii rutiere (Raportul „Competitivitatea Globală (2011-2012)”, Forumul Economic Mondial). O reţea de drumuri bine întreţinută contribuie la reducerea costurilor utilizatorilor, riscului de accidente şi îmbunătăţirea siguranţei rutiere, evitarea riscului de închidere a drumurilor pentru reparaţii capitale,
reducerea impactului asupra mediului.
Cetățeanul TV