Solidaritate/Doi soți din Galați, primii donatori de plasmă pentru pacienții cu COVID-19 aflați în stare gravă

Vești bune pentru pacienții infectați cu COVID-19, aflați în stare gravă la Secția Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență. Doi gălățeni, soț și soție, vindecați de noul virus, au donat plasmă pentru a salva viețile pacienților în stare critică. Astăzi au fost realizate, în premieră regională, primele recoltări de plasmă.

Monica și George Stoica au fost infectați cu COVID-19 în urmă cu aproape o lună. După ce s-au vindecat, au văzut pe Facebook apelul medicilor de la Secția ATI pentru a dona plasma, necesară unui pacient de 45 de ani. Cei doi soți nu au stat pe gânduri și au sunat la Centrul de Transfuzie din Galați pentru a-și anunța intenția.

„Pentru cei care s-au vindecat, îi felicit că au reușit să învingă acest virus care într-un timp atât de scurt ne-a împrăștiat viața și ne-a schimbat toate coordonatele. Îi îndemn să recurgă și dumnealor la această procedură, care nu este absolut deloc dureroasă”, a declarat Monica Stoica, primul donator de plasmă din Galați.

George Stoica a povestit că experiența prin care a trecut a fost traumatizantă, însă se consideră norocos și îndeamnă și alte persoane care s-au vindecat de COVID-19 să vină să ajute pacienții în stare gravă.

„Avantajul nostru a fost că noi am fost mai puțin afectați. Ne-am făcut repede bine și am sosit aici primii, după ce s-a instalat aparatul, pentru a dona plasmă. (…) Momentul când am aflat că am COVID-19 a fost traumatizant. Boala în sine nu estea atât de grea, grea este așteptarea până când devii negativ. Dar a trecut și acum suntem mulțumiți să ajutăm. Cu ajutorul nostru poate se va face cineva bine, care este într-o stare mai critică decât am fost noi.  Procedura este foarte ușoară nu a durut absolut deloc și sentimentul de mândrie și bucurie că putem ajuta este foarte mare. Am văzut anunțul pe Facebook, iar soția chiar are grupa sanguină potrivită pentru acel pacient”, a declarat cel de al doilea donator, George Stoica.

Reprezentanții Centrului de Transfuzii anunță că în următoarele zile vor veni și alți donatori. Medicii trasmit că această procedură este nedureroasă pentru donator, iar plasma astfel colectată se reface complet în maximum 48 de ore. Dintr-o singură donare se poate asigura plasmă hiperimună pentru trei pacienţi. Procedura este utilizată cu succes în Germania, SUA și Franța.

Centrul de Transfuzie Sanguine Galați este dotat, din 30 aprilie, cu aparatură specială pentru plasmafereză, folosită pentru bolnavii cu COVID-19. Acest tratament este folosit pentru pacienţii critici, intubați, cu forme severe de pneumonie virală COVID-19. Anticorpii colectați astfel de la donatorii vindecați sunt foarte utili pacienților aflaţi în stare gravă, care nu reușesc să lupte cu boala pentru că organismul lor nu produce astfel de anticorpi în cantităţi suficiente

Aparatul cu ajutorul căruia se recoltează plasma a fost donat de o companie privată Consiliului Județean Galați.

„Voluntarii au venit la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină şi ca urmare a apelului făcut de medicii de la ATI, mai ales că unul dintre donatori are grupa de sânge A pozitiv, adică exact grupa de care are nevoie bolnavul de 45 de ani pentru salvarea căruia medicii au făcut un apel pe facebook. Anticorpii colectați astfel de la donatori vindecați pot salva viaţa pacienților care nu reușesc să lupte cu boala, tocmai pentru că organismul lor nu produce astfel de anticorpi în cantități suficiente. Le mulţumesc din suflet pentru acest gest care poate salva viaţa unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Sper ca exemplul lor să fie urmat şi de alţi pacienţi vindecaţi de Covid-19. De aceea, îi rog să se prezinte la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi pentru a fi evaluați, testați și înregistrați în Registrul Donatorilor Convalescenți COVID-19”, a scris , pe Facebok, Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Până la această dată, 200 de pacienți infectați cu noul virus s-au vindecat.

Medicii de la ATI, apel către gălățenii vindecați de COVID-19: Mergeți să donați plasmă. Un pacient de 45 de ani se află în stare critică

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Draga Cornelia Petrescu,

    Virgula pusa (aiurea!) in titlu, dupa „COVID-19″, schimba total sensul titlului, care, din acest motiv, se citeste asa (are urmatorul sens!):
    Doi soți din Galați se afla în stare gravă. Eu sunt primii donatori de plasmă pentru pacienții cu COVID-19.

    Dupa continutul articolului, sensul intentionat pare sa fi fost”Doi soți din Galați sunt primii donatori de plasmă pentru acei pacienți cu COVID-19 care se afla în stare gravă”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.