Ministrul Muncii a prezentat Legea salarizării. Salariile poliţiştilor şi militarilor cresc de la 1 iulie, ale medicilor din 2018. Indemnizaţiile preşedintelui şi prim-ministrului scad, ale parlamentarilor se dublează.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat, joi, la Sinaia, proiectul Legii salarizării unitare, în forma agreată de coaliţia guvernamentală. „În toată perioada din momentul în care se depune legea ca iniţiativă parlamentară şi până la votul final vor fi consultări cu absolut toate instituţii, se vor relua consultările cu sindicatele care deja au avut loc. Deci, această lege nu se adoptă mâine. Eu cred că supărarea vine din cauza faptului că au apărut informaţii neadevărate şi trunchiate”, a completat liderul PSD, Liviu Dragnea.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că Legea salarizării unitare vizează toate instituţiile publice, cu excepţia BNR şi ASF. ”Acolo există o discuţie de mai mulţi ani cu Comisia Europeană şi ne-a fost adresată rugămintea de a nu intra aceste două instituţii în proiectul Legii salarizării unitare”, a precizat Vasilescu.
SALARIILE DE BAZĂ
Salariile de bază sunt diferenţiate pe funcţii, grade, trepte şi gradaţii. Gradaţiile se acordă în procent de 7,5 pentru gradaţia 1 – de la 3 la 5 ani, 5% pentru gradaţia 2 – de la 5 la 10 ani, 5% pentru gradaţia 3 – de la 10 la 15 ani, 2,5% pentru gradaţia 4 – de la 15 la 20 de ani, 2,5% pentru gradaţia 5 – peste 20 de ani.
SPORURILE
Ministrul Muncii a precizat că nu a fost tăiat niciun fel de spor actual, însă a fost introdusă restricţia ca ordonatorul de credite să nu aloce sporurilor mai mult de 30% din anvelopa salarială. ”Un poliţist care lucrează în stradă poate să ajungă la 70%, dar este clar că cei care stau la birou sau personalul contractual vor trebui să aibă sporuri mai mici”, a exemplificat Vasilescu.
MILITARII ȘI POLIȚIȘTII
Primele majorări se acordă de la data de 1 iulie 2017: soldele de funcţie ale personalului militar cresc cu 20% faţă de nivelul acordat pentru martie 2017, salariile de funcţie ale poliţiştilor se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat în martie 2017,
MEDICII ȘI ASISTENTELE
La 1 ianuarie 2018, medicii şi asistentele intră cu toată creşterea, însă ei nu vor mai creşte deloc până în 2022.
PERSONALUL DIDACTIC
Salariile de bază pentru personalul didactic din învăţământ se majorează cu 50% faţă de nivelul decembrie 2017, salariile de bază, soldele de funcţie, indemnizaţiile de încadrare ale personalului salarial se majorează cu 25%”, a precizat ministrul.
PROCURORI ȘI JUDECĂTORI
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Sinaia, că, potrivit proiectului de lege a salarizării unitare, salariile judecătorilor şi procurorilor cresc „semnificativ” şi nu „în glumă”, diferenţa fiind că majorarea veniturilor la procurori va fi cu 5% mai mică decât la judecători.
„În primul rând, trebuie să se înţeleagă un lucru esenţial: şi salariile judecătorilor şi salariile procurorilor cresc semnificativ. În zilele următoare, mâine poate, o să se publice legea în ansamblul ei şi o să vedeţi. Semnificativ înseamnă că nu cresc în glumă, chiar cresc. Precizarea este că la procuror cresc puţin mai puţin decât la judecător, deci discutăm de creşteri semnificative pentru toţi magistraţii. Deci, nu se pune problema să scadă salariul cuiva, procuror sau judecător”, a precizat liderul PSD.
Întrebat dacă va chema procurorii la discuţii, preşedintele social-democraţilor a susţinut că, inclusiv veniturile membrilor CSM vor fi majorate „substanţial”.
DEMNITARII
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat joi grilele de salarizare a demnitarilor conform noii legi a salarizării unitare, potrivit cărora cel mai mare salariu din România îi va reveni şefului statului – 17.400 lei, urmat de şeful Guvernului, şefii Parlamentului şi preşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi Curţii Constituţionale (CCR) – 15.950 lei, iar miniştrii urmând să aibă 14.500 de lei brut pe lună.
”La preşedintele României coeficientul este 12 (raportat la salariul minim pe economie – n. red.), fiind cel mai mare salariu din România. După care sunt, în ordine descrescătoare: preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Curţii Constituţionale – 11, premierul României, la fel, 11. Apoi avem judecătorii de la ÎCCJ şi de la CCR la 10,5. Miniştrii sunt la coeficientul 10, secretarii de stat – 7,4, parlamentarii la 8”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
Practic, salariile celor mai înalţi demnitari în stat vor scădea potrivit noii legi a salarizării. În prezent, preşedintele României, prim-ministrul şi preşedinţii Parlamentului câştigă 21.540 lei brut pe lună, iar de la 1 iulie ar urma să primească 17.400 lei brut pe lună preşedintele şi 15.950 lei brut pe lună şefii Legislativului.
ANGAJAȚII DIN ADMINISTRAȚIA LOCALĂ
Creşterile de salarii din administraţia publică locală, potrivit noii grile, se vor putea face începând cu anul 2018.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că proiectul Legii salarizării unitare nu prevede cuantumul salariilor din administraţia publică locală, fiind stabilită doar o grilă care stabileşte raportul între salarii, cu precizarea că niciun angajat din administraţia locală nu va putea avea un salariu mai mare decât indemnizaţia pe care o primeşte viceprimarul.
Grila anunţată pentru adminsitraţia publică locală porneşte de la salariul minim pe economie şi poate creşte până la un maxim reprezentat de către indemnizaţia viceprimarului localităţii respective.
”S-a discutat, ca principiu, că este vorba de autonomie locală şi trebuie să le dăm dreptul să-şi stabilească singuri salariile. Sigur, nu am putut să-i lăsăm să-şi facă salariile cât vor – din cauza asta sunt plafonate la nivelul indemnizaţiei viceprimarului – dar nu vor putea să depăşească anumite etape, adică între muncitorul necalificat şi viceprimar este toată grila din primărie”, a explicat ministrul Muncii, Lia Olguţa Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că Legea salarizării unitare vizează toate instituţiile publice, cu excepţia BNR şi ASF. ”Acolo există o discuţie de mai mulţi ani cu Comisia Europeană şi ne-a fost adresată rugămintea de a nu intra aceste două instituţii în proiectul Legii salarizării unitare”, a precizat Vasilescu.
Cetățeanul TV