Lipsa relativă de forță de muncă continuă să ofere angajaților o putere mai mare de negociere, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Potrivit acestuia, nu se întâmplă numai în România.
„Recent am fost la un seminar internațional la Dubrovnik (Croația) organizat cu sprijinul FMI. Un mesaj al unui specialist de la Fond a fost să ne pregătim de o inflație corelată cu creșterea costurilor salariale”, a spus el.
A mai afirmat că este o „inflație destul de periculoasă pentru că nu o combați ușor”.
„Este un avertisment legat de evoluția viitoare a prețurilor nu numai în România, dar în Europa în general”, a mai declarat guvernatorul BNR.
Numai creșterea impozitelor directe duc la creșterea inflației / Creșterea impozitelor pe venit scade cererea agregată
Creşterea inflaţiei
„Numai unele impozite majorate duc la creșterea inflației, anume cele directe pe consum: accizele și TVA. Majorarea impozitelor pe venit, de exemplu, poate să aibă chiar efect contrar. E mai greu de calculat. Creșterea impozitării pe venituri duce la scăderea cererii agregate”, a mai afirmat Guvernatorul BNR.
„Crești impozitarea pe venituri, oamenii câștigă mai puțin, scade cererea agregată. S-ar putea, în funcție de cererea agregată și oferta agregată ar putea chiar să scadă prețurile dacă majorezi impozitele pe venit”.
„Am spus un lucru foarte clar: această prognoză, perspectivă a inflației este influențată de incertitudini. Nu știm cum va fi în final programul și nici efectele acestor măsuri de plafonare a adaosului comercial. Incertitudinile fac ca prognoza noastră de inflație să sufere. Se poate și în sus și în jos”, a explicat el.
Cetățeanul TV