Klaus Iohannis a ținut ultimul său discurs pentru elevi, la început de an școlar, în calitate de președinte al României.
CITEŞTE ŞI: Marcel Ciolacu, despre investițiile din școli: Bani sunt, este nevoie doar de viziune
Șeful Statului a ținut să transmită câte un mesaj atât pentru elevi, cât și pentru profesori, dar și pentru părinți.
„Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului din învățământ. Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului România Educată transpus în legile educației din 2023 a fost tocmai crearea unui mediu școlar și universitar care să nu fie doar propice dezvoltării educaționale ci și un spațiu în care toți cei implicați să se simtă protejați și respectați”, a declarat președintele.
Ce le-a transmis Iohannis părinților
În mesajul său de început de an, Iohannis i-a menționat și pe părinți pe care i-a încurajat să fie alături de copii pe tot parcursul ciclului șColar.
„Dragi părinți, știu că pentru dumneavoastră începutul de an școlar aduce la fel de multe emoții ca și pentru copii. Sunteți cei care le oferiți sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul.
Vă încurajez să rămâneți implicați în educația lor, să le fiți alături în fiecare etapă a acestei călătorii fascinante. Cred cu tărie că reușita elevilor depinde de o bună colaborare și comunicare între familie și școală, dar și de sprijinul moral pe care copiii îl primesc din partea părinților”, a spus șeful statului.
De asemenea, Klaus Iohannis i-a menionat și pe profesori în discursul său, transmițându-le că educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor. „Educația, cum bine știți, se face privind spre viitor, fără a ignora nicidecum prezentul și trecutul. Trebuie să acceptăm că rolul educației în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde.
Pentru a fi sustenabile, creșterea economică și a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetățeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante. Rolul dumneavoastră în această ecuație devine esențial, pentru că sunteți cei care pregătiți noile generații să facă față provocărilor și să beneficieze de oportunitățile care li se oferă. Sunteți cei care oferiți modele de dezvoltare profesională și de abilități practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor”.
Cetățeanul TV