Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, susține că marea problemă a sistemului sanitar este politizarea. El arată că toți oamenii vor avea de suferit pentru că „partidele și-au împărțit cașcavalul”.
„Toate partidele care au fost până acum la conducere au numit politic. Eu pot să număr pe degete șefii DSP care nu au carnet de partid. Asta nu este în regulă! Schimbarea lor va duce la reacții politice, în funcție de interesele unui partid sau altul. Sunt interese de gașcă la nivel local. Dacă șeful DSP sau șeful CNAS sunt numiți de către șeful partidului, atunci ei răspund în fața acelui lider politic.
Mama dumneavoastră, tatăl dumneavoastră și toate rudele noastre vor avea de suferit pentru că partidele, la un moment dat și-au împărțit cașcavalul”, a spus Vlad Voiculescu.
Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit vineri, în cadrul unei conferințe de presă, despre unele neconcordanțe apărute pe parcursul gestionării situației pandemice.
Acesta a răspuns la o întrebare referitoare la o inadvertență între cifrele ce indicau numărul de paturi la ATI.
„Sunt cifre separate pe care si eu și doamna doctor moldovan le-am explicat. Vorbim de paturi destinate exclusiv copiilor. Vorbim de paturi din spitale cu monospecialitate.
CITEŞTE ŞI: Voiculescu, acuzaţii BOMBĂ la PNL: Dacă deranjezi, vine sistemul peste tine!
Dacă ai intr-o maternitate un pat special Covid e ca si cum nu ai avea patul respectiv.
Am văzut iar declarații publice ca s-a dat comanda pe unitate si ajungem la 1600 de paturi , apoi la 1800. Nu vorbim de mobila. Vorbim de echipe oameni. Un pat înseamnă ruperea unor oameni, unor echipamente de la tratamentul altor persoane.
Trebuie sa avem in vedere faptul ca pandemia nu poate fi gestionata doar la nivelul MS. Ideea ca spitalele pot gestiona tot ceea nu se gestionează in afara spitalelor vine cu costuri de vieți omenești”, a explicat fostul demnitar de la Sănătate.
„Măsurile trebuie luate si in afara spitalelor. Nu putem avea petreceri si apoi sa intrebam de ce nu avem paturi”, a conchis Voiculescu.
Referitor la situația demiterii acesta a insistat cu explicațiile privind relația de informare dintre el și premierul României.
A aflat din presă
„M-am mirat și eu să aflu de la televizor că premierul vorbește de un target sau altul deși nu am avut nicio discuție în prealabil.
De fiecare data cand am văzut cate o declarație din sanatate l-am sunat pe premier ca sa intreb si sa lamuresc raportat la realitatea din minister.
Am venit dupa un an de guvernare liberala si unele lucruri au trebuit ajustate. unele lucruri nu reprezentau realitatea”, a mai spus Voiculescu.
Acesta a explicat si ce consideră la acest moment că a facut deficitar, problema identificată fiind de ordin comunicațional.
Modul de calculare a incidenţei
„Vorbim de modul de calculare a incidentei, focarele care nu erau introduse, sunt lucruri care putem dezbate daca au fost sau nu făcute cu intenție. A fost o provocare politică sa ajustezi aceste lucruri fără sa acuzi. Am abordat lucrurile, probabil nu întotdeauna idela, dar ce vreau sa spun e ca lucrurile trebuie corectate și trebuie bazate pe adevăr.
Pot sa va spun ca una dintre priorități a fost sa verificam cifrele, sa le comparam cu realitatea din teren. Pot spune ca lucrurile nu au fost ideale, dar au fost corectate.
Dezbaterile din spațiul public despre cum Vociulescu are ceva de împărțit cu liberalii sunt politizari ale căror scop mediatic il înțeleg, dar interesul public e cat se poate de real. Trebuie sa avem date reale.
Trebuia sa tai unele discuții de la bun început. Dacă lipsa mea de din peisaj scade nivelul de politizare atunci e un lucru bun. Am in vedere interesul public”, a mai spus Voiculescu.
Cetățeanul TV