joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăSubiecte fierbințiDe ce nu au fost arestaţi primarul Chiliman şi consilierii săi. Motivarea...

De ce nu au fost arestaţi primarul Chiliman şi consilierii săi. Motivarea primei instanţe

-

Judecătorul care a analizat cererea procurorilor de la DNA Ploieşti susţine că sunt indicii potrivit cărora patru suspecţi din cadrul Primăriei Sector 1 au constituit un grup infracţional organizat, sunt semnale că primarul Chiliman a făcut traffic de influenţă, dar, cu toate acestea, pericolul social nu este suficient de mare pentru a fi arestaţi. DNA a contestat hotărârea. Decizia finală se va lua astăzi. 

Andrei ChilimanAstfel, “judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că, în speţă, faţă de inculpaţii Moisescu Vlad Octavian, Costescu Ioana, Chiliman Andrei Ioan şi Brad Ion, nu este îndeplinită decât una dintre condiţiile, necesare şi obligatorii, pentru luarea măsurii arestării preventive, respectiv cea a existenţei probelor din care rezultă suspiciunea rezonabilă că aceştia au săvârşit infracţiunile de care sunt acuzaţi, respectiv constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată (autorat sau complicitate, după caz, cum s-a indicat prin ordonanţele de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţi), nefiind întrunită şi condiţia ca privarea de libertate a acestor inculpaţi să fie necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, urmând ca propunerea de arestare preventivă să fie respinsă”, arată judecătorul în motivarea deciziei de a+I cerceta pe cei patru sub control judiciar.
Procurorii DNA au arătat în propunerea de arestare că Moisescu Vlad Octavian coordonează grupul infracțional, solicită și încasează comisioanele invocând influența pe care o are asupra persoanelor cu funcții decizionale din cadrul Primăriei Sectorului 1 București, respectiv “dispune cu privire la modalitatea gestionării banilor primiți în modalitatea ilicită expusă, Costescu Ioana și Brad Ion derulează activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar Chiliman Andrei Ioan, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția de primar, garantează favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și, ulterior, pe parcursul derulării acestora (prin adaptarea caietelor de sarcini, repartizarea preferenţială a fondurilor la constituirea bugetului) şi plata comisioanelor (prin exercitarea de presiuni directe asupra reprezentanţilor agenţilor economici pe parcursul derulării lucrărilor)”, se arată în document.

Cum se împărţea mita

S-a mai reţinut că, banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale în modalitatea descrisă mai sus au fost împărţiţi între Vlad Moisescu Octavian, Chiliman Andrei, Ioana Costescu, Brad Ion şi Partidul Naţional Liberal, în următoarele procente: 30% primarul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% PNL – Sectorul 1. Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.
Rolul Romair Consulting
În ceea ce privește Romair Consulting, s-a arătat că o parte din banii încasaţi de acest agent economic din fonduri publice (inclusiv din cei încasaţi de la Hidro Prahova), au fost tranzitaţi, la dispoziţia lui Boeru Gheorghe, fără a avea la bază justificări economice reale, prin conturile mai multor societăţi controlate de Ivanoff Sabin Claudiu şi Moater Laurenţiu, scoşi în numerar şi folosiţi în interesul personal al lui Boeru Gheorghe pentru plata unui comision, în schimbul sprijinului care i-a fost acordat în vederea obținerii, de la Primăria Sectorului 1 București, a contractului înregistrat cu numărul JAC-257-S-220S din 13.09.2011, având ca obiect „Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de construcţii privind lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier”, încheiat între Primăria Sectorului 1 București – în calitate de achizitor și Romair Consulting – în calitate de prestator.

Cine a înmânat banii

În document se mai arată că “banii, în cuantum de 300.000 lei, au fost plătiți în vara anului 2012, numerar, la sediul Primăriei Sectorului 1, prin intermediul numiților Moater Laurenţiu (reprezentantul unui agent economic care avea subcontractate o parte din lucrări de la S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L. ) și Piţigoi Bogdan, la acel moment director al Direcției Investiții din cadrul Primăriei Sectorului 1 București. S-a reţinut că Moisescu Vlad Octavian a intrat în posesia banilor prin intermediul persoanelor sale de încredere, Costescu Ioana, consilier personal al primarului, respectiv Brad Ioan, consilier local”.
Mită de zeci de milioane
Referitor la S.C. STRACO S.R.L., s-a arătat că aceasta a fost inclusă în rândul firmelor agreate în câștigarea contractelor de achiziție, la nivelul Primăriei Sectorului 1 București, la solicitarea lui Moisescu Vlad Octavian, în urma înțelegerii dintre acesta și Horpoș Alexandru, reprezentantul firmei, înțelegerea vizând inclusiv plata unui comision pentru sprijinul acordat. Această firmă urma să efectueze lucrări de asfaltare străzi şi, ulterior, alte lucrări cum ar fi anvelopare blocuri, lucrări pe care le primea de la Primăria Sectorului 1 prin Direcţia Investiţii (reabilitare sistem rutier şi, ulterior, anvelopare blocuri) şi prin Administraţia Domeniului Public Sectorul 1 (întreţinere sistem rutier).
Potrivit referatului procurorilor, practic, reprezentanţii primăriei care participau la întocmirea caietelor de sarcini, la discuţiile care se purtau cu reprezentanţii Straco şi care acordau efectiv sprijin la câştigarea licitaţiei, erau determinaţi să favorizeze această societate de către Vlad Moisescu, direct, şi prin intermediul Ioanei Costescu care gestiona activitatea derulată la nivelul Primăriei Sectorului 1, alături de primarul Chiliman Andrei.

Zeciuiala boierească

S-a reţinut, în privinţa firmei Straco, că sumele de bani primite de Vlad Moisescu, au fost în cuantum de 38.481.488 lei, și reprezintă 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului 1 București către această din urmă societate, în perioada 2007 – 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică menționată. “În sensul susţinerii acuzaţiilor aduse inculpaţilor, prin coroborare cu celelalte probe, este şi declaraţia martorului cu identitate protejată Ion Vasile care a declarat că, la începutul anului 2011, a avut loc o licitaţie pentru management de proiect şi dirigenţie de şantier care urma să se deruleze pe raza Sectorului 1 Bucureşti, iar reprezentantul societăţii câştigătoare Romair Consulting, Boeru Gheorghe i-a propus lui Moater Laurenţiu (care participase la licitaţie cu SC LAIG SERV SRL – societate necâştigătore), să nu formuleze contestaţie în schimbul a 30% din lucrare. Martorul a relatat că, acceptând această propunere, Moater Laurenţiu l-a rugat pe Ivanof Sabin să-i pună la dispoziţie SC IPG Impact SRL Bucureşti, pentru ca prin intermediul acesteia, să deruleze relaţia financiară cu Romair Consulting, iar după încheierea contractului dintre aceste două societăţi, Boeru Gheorghe i-a cerut lui Moater Laurenţiu să accepte o majorare a contravalorii serviciilor contractate, întrucât trebuia să scoată sume de bani prin operaţiuni cărora să le dea o aparenţă de legalitate, sume de bani care urmau să fie folosite pentru plata unor comisioane către persoane care i-au acordat sprijin în câştigarea şi derularea contractului; Moater Laurenţiu i-a făcut aceeaşi propunere lui Ivanof Sabin şi, fiind acceptată de acesta, s-a procedat în sensul că, după ce erau făcute plăţi de SC Romair Consulting către SC IPG IMPACT SRL, banii erau scoşi cash, fie din contul acestei societăţi, fie erau făcute viramente către una din firmele controlate de Moater Laurențiu, respectiv SC STRONG EDIL PREST CONSTRUCT SRL și SC TOTAL AIG ENVIRO SERV SRL, iar de la aceste două societăţi, banii erau scoși cash de către Moater Laurențiu care, la indicaţiile lui Boeru Gheorghe, remitea banii unor persoane din Primăria Sectorului 1.
Martorul a declarat că, în modalitatea prezentată, în a doua parte a anului 2011, a fost scoasă şi suma de aproximativ 300.000 lei care a fost remisă de către Moater Laurenţiu, la solicitarea lui Boeru Gheorghe, lui Piţigoi Bogdan, director în cadrul Primăriei Sector 1 Bucureşti, plata fiind făcută în incinta primăriei – file 242-244 vol.53 d.u.p. (după cum s-a enunţat anterior, Boeru Gheorghe este urmărit penal, în cauza 218/P/2014, în calitate de inculpat, pentru infracţiunea de evaziune fiscală având legătură cu caracterul fictiv al contractelor încheiate, în perioada 2011-2013, între Romair Consulting, pe de-o parte, şi SC IPG IMPACT SRL şi SC STRONG PREST CONSTRUCT SRL, pe de altă parte).

Martori protejaţi

Fiind reaudiat, la 19.05.2015, martorul cu identitate protejată Ion Vasile a relatat că Moater Laurenţiu i-a plătit lui Piţigoi Bogdan, o singură dată, suma de aproximativ 300.000 lei, din partea lui Boeru Gheorghe, în vara anului 2012. A mai arătat că a fost încheiat un contract între Romair Consulting şi SC IPG IMPACT SRL, la începutul anului 2012, iar valoarea trecută în cuprinsul contractului este suma plătită efectiv lui Piţigoi Bogdan de către Moater Laurenţiu pentru Boeru Gheorghe.

Faptele prezentate de DNA

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, săptămâna trecută ca Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad să fie cercetaţi în libertate, sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care primeau „comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate. Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, şi Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman, sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Chiliman şi consilierul local din Sectorul 1 Ion Brad, de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...