Bogdan Viorel Mitu care ar fi primit aproape 1,5 milioane de lei de la două firme IT pentru a interveni, în perioada 2011-2012, la preşedintele băncii de stat EximBank să atribuie societăţilor mai multe contracte a fost reţinut de procurorii DNA, care cer miercuri Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a acestuia.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au pus în mişcare acţiunea penală şi l-au reţinut pe Bogdan Viorel Mitu pentru trafic de influenţă. Procurorii vor cere miercuri Tribunalului Bucureşti arestarea preventive pentru 30 de zile a lui Bogdan Mitu.
Potrivit DNA, anchetatorii au probe că, în a doua jumătate a anului 2011, Bogdan Viorel Mitu a pretins şi în perioada ianuarie – septembrie 2012 a primit suma totală de 960.859 de lei de la reprezentantul unei firme IT, pentru a-l determina pe preşedintele unei unităţi bancare cu capital majoritar de stat să dispună încheierea a patru contracte cu societatea acestuia, în valoare totală de 696.406 de euro.
Anterior, în decembrie 2010, Bogdan Mitu ar fi pretins şi în februarie 2011 şi februarie 2012 ar fi primit 532.306 de lei de la reprezentantul unei alte firme IT, pentru încheierea, cu aceeaşi bancă, a unui contract în valoare totală de 643.018 de euro, au scris procurorii în ordonanţa de reţinere.
Intervenție la cumnatul lui Geoană
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că banca de stat cu care trebuia să fie încheiate contractele este EximBank. Preşedintele EximBank în perioada 2009 – septembrie 2012 a fost Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană.
Partenerul fostului jurnalist preferat al lui SOV
Dragoș Nedelcu, fost membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, şi Bogdan Mitu, administratorul firmei Tape Computer, au fost arestați preventiv, ÎN 2014, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care mai sunt cercetaţi şi parlamentarii Gabriel Muu şi Ernest Caloianu.
Dragoș Nedelcu este un fost jurnalist care a devenit un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, fiind un fel de săgeată a acestuia, așa cum recunoaște chiar Nedelcu în amintirile sale despre călătoriile lui Vântu în Republica Moldova.
La rândul său, Vîntu a fost apropiatul și susținătorul lui Mircea Geoană, fostul șef al PSD și candidatul partidului pentru Cotroceni în anul 2009. Astfel, partenerul lui Nedelcu, la rândul său om de încredere al lui Vîntu, intervenea să aranjeze credite la cumantul lui Geoană, fost director la Eximbank.
Potrivit DIICOT, Dragoş Nedelcu, în calitate de administrator al firmelor Nuts Consulting SRL şi Pathwaz Advisors SRL, a aderat la grupul infracţional şi, împreună cu Ana Maria Armanca Muntean, asociat la cele două firme, ajutaţi de administratorul de drept al societăţilor, Iulian Nedelcu, prin operaţiuni specifice de spălare a banilor, au dobândit aproximativ şase milioane de lei. Anchetatorii susţin că cei trei ştiau de faptul că această sumă provine din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii.
Bogdan Viorel Mitu este suspectat că a obţinut aproximativ 11 milioane de lei, tot prin spălare de bani, din conturile firmei Tape Computer SRL, la care era asociat şi administrator. Totodată, el a furnizat altor membri ai grupării facturile emise de firme de tip “fantomă”, cât şi sumele de bani extrase în numerar în urma operaţiunilor specifice de spălare a sumei totale de 10.606.945 lei, din care şi-a oprit un “comision” de 10 la sută.
Grupul infracţional ar fi fost constituit între 2010 şi 2014, de Ion Tomescu, alături de alte persoane, care au folosit firme “fantomă” pentru a spăla bani. Aceste firme nu îşi declarau sediile secundare în care îşi desfăşurau activitatea, pentru ca autorităţile să nu poată să le verifice financiar, fiscal sau vamale, dar şi pentru a nu plăti taxele şi impozitele datorate bugetului de stat.
Conform anchetatorilor, membrii grupării, folosindu-se de firme “fantomă”, au dispus transferarea între conturile societăţilor a unor sume de bani provenite din infracţiuni. Apoi, ei ar fi retras aceşti bani şi i-ar fi înmânat administratorilor firmelor. Ulterior, administratorii nu au mai plătit obligaţiilor financiare şi fiscale pentru aceşti bani către partenerii de afaceri şi stat.
Procurorii susţin că printre societăţile beneficiare se numără societăţi din domeniile construcţii autostrăzi şi alte construcţii civile, construcţii feroviare, IT, pază şi protecţie sau modă.
Cetățeanul TV