Senatorul Mihai Dohotar, ales în Circumscripția electorală nr. 43, pentru românii cu domiciliul în afara României, vicepreședinte Comisia pentru Românii de Pretutindeni, a reacționat la afirmația iresponsabilă a Elenei Lasconi despre românii din diaspora, despre care a insinuat că sunt trădători.
Trebuie spus că fiica președintei USR trăiește la Paris, unde s-ar fi declarat pisică.
„Am fost nevoit să părăsesc România în anii ’90, nu pentru că mi-a fost simplu, ci pentru că nu mai vedeam nicio șansă de a-mi salva familia în propria mea țară.
Am fost alungat de regimul neocomunist a lui Ion Ilici Iliescu care mi-a distrus afacerea. Am muncit din greu în Grecia, am dormit prin parcuri și am trăit cu gândul că într-o zi voi reuși. Am făcut toate muncile posibile, am învățat să merg din nou în urma unui accident de muncă, am dezvoltat afaceri, dar mereu am rămas conectat cu România. Chiar și în cele mai grele momente, am simțit că România este acasă, că țara noastră are nevoie de noi și că putem face o schimbare. Și, deși am fost alungat de „România lui Iliescu”, m-am întors acasă după 25 de ani, regretând doar că nu am revenit mai devreme.
Am fost uimit de declarațiile recente ale doamnei Elena Lasconi, care consideră că „cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte”, o afirmație care denotă o neînțelegere profundă a realităților cu care s-au confruntat românii în țară înainte și după Revoluție.
Plecarea din țară nu este, și nu a fost niciodată, un „lucru simplu”.
Este un act de asumare a unor riscuri mari, de sacrificiu și o decizie extrem de dificilă pentru fiecare român care și-a lăsat familia, prietenii și tot ce a avut în spate pentru a-și construi un viitor mai bun într-o țară străină.
Românii din diaspora nu și-au abandonat țara, ci au continuat să o susțină, fie prin banii trimiși în țară, fie prin proiecte și inițiative care au contribuit la economia națională. De-a lungul timpului, am avut privilegiul de a lucra cu mulți români din diaspora care și-au menținut dragostea și legătura cu România, chiar și de la mii de kilometri distanță. Afirmația că „cel mai simplu lucru este să pleci” este nu doar o insultă la adresa sacrificiilor lor, ci și o neînțelegere profundă a contribuțiilor importante pe care acești oameni le fac, fie că vorbim despre profesioniști în domeniul medical, antreprenori, sau muncitori care au ridicat economiile altor țări, dar nu au uitat niciodată de România.
Înțeleg că România are multe probleme, inclusiv în ceea ce privește respectul pentru profesioniști și oportunitățile economice, dar soluția nu este să-i învinovățim pe cei care au plecat. Din contră, trebuie să facem tot posibilul pentru a crea un cadru favorabil întoarcerii lor, așa cum încerc să fac prin inițiativele mele legislative dedicate diasporei. Nu este suficient să îi criticăm sau să aruncăm cuvinte care îi fac să se simtă excluși, ci să le oferim oportunități reale de a se reintegra și de a contribui la dezvoltarea țării.
Românii din diaspora sunt parte integrantă din identitatea noastră națională și trebuie să fim recunoscători pentru tot ce fac, nu să-i criticăm pentru decizia lor de a căuta un trai mai bun în altă parte. România are nevoie de ei și trebuie să le arătăm că, indiferent unde se află, ei sunt bineveniți acasă”, a scris Mihai Dohotar pe Facebook.