sâmbătă, septembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăDiasporaAsistență consulară non-stop pentru românii din Spania

Asistență consulară non-stop pentru românii din Spania

-

În Spania trăiesc peste un milion de români, reprezentând cea mai mare comunitate de străini din această țară. Pentru românii care trăiesc în străinătate, interacțiunea cu reprezentanțele diplomatice ale țării lor este fundamentală. De la simple documente oficiale, atât de necesare, până la activitățile culturale ce păstrează legătura de suflet cu țara-mamă, toate sunt importante atunci când trăiești în străinătate.

Consulul general al României la Barcelona, Sandra Gătejanu Gheorghe, a declarat, într-un interviu pentru Radio România Actualități, că și-a propus ca priorități îmbunătățirea serviciilor consulare, acordarea de asistență consulară non-stop și organizarea unor evenimente culturale de păstrare a limbii române peste granițe.

Priorități pentru românii din Spania

Reporter: Omul sfințește locul, spune un vechi proverb. Fiecare dintre noi lasă o amprentă acolo unde își desfășoară activitatea și fiecare început vine cu planuri și cu deziderate. Doamna Sandra Gătejanu Gheorghe este la puțin peste jumătate de an de când a început mandatul de consul al României la Barcelona. Am avut ocazia să stăm de vorbă pentru a afla cum a fost această schimbare și cum s-a adaptat noilor cerințe. Care sunt, în opinia dumneavoastră, nevoile prioritare ale comunității românești din Catalonia? Știu că deja ați început o serie de întâlniri cu diverse comunități de români.

Sandra Gătejanu Gheorghe: Sunt, într-adevăr, mai bine de șase luni în care am încercat să mă întâlnesc cu cât mai mulți români din comunitatea de aici, din Catalonia şi din Insulele Baleare, să văd care sunt provocările pe care le au, cum putem să îmbunătățim legătura cu consulatul și pentru acest lucru am încercat să facă întâlniri cu categorii profesionale sau cu asociații, de exemplu, cu asociațiile de români, cu grup al oamenilor de afaceri, cu studenți, cu avocați.
Prioritățile, aș spune că sunt în linia generală a priorităților Ministerului Afacerilor Externe, dar care este particularitatea noastră aici – este, evident, încercarea de a îmbunătăți serviciile consulare, asigurarea unui flux cât mai eficient, acordarea asistenței consulare non-stop prin numărul de telefon de urgență și nu în ultimul rând, demersurile pentru identificarea unui nou sediu, pentru că e una dintre problemele care au fost semnalate de cei mai mulți dintre cetățeni.

Proiecte dedicate românilor din diaspora

Reporter: Care sunt proiectele de suflet pe care le aveți în vedere?

Sandra Gătejanu Gheorghe: Ce am încercat fie să organizăm evenimente culturale, la care să invităm comunitatea sau să implicăm, pentru că au fost evenimente organizate în colaborare cu asociațiile românești în regiune. La fel, pe palierul economic am organizat o misiune economică împreună cu Consulatul Onorific din Palma de Mallorca și a fost un prin demers pentru că ne dorim să dezvoltăm și mai mult această colaborare și să încercăm să planificăm o a doua ediție, să întreținem cultura și tradițiile românești pentru comunitatea de aici.

E adevărat că poate românii care au venit în anii 2000 sau 2007 au încă o legătură sufletească puternică cu țara, dar generația următoare, cea a copiilor lor, este legată de România doar prin vizitele pe care le fac bunicilor și cumva ne dorim ca ei să mențină legătura cu țara și atunci încercăm să-i implicăm, să organizăm cât mai multe activități în care să le prezentăm sau să-i învățăm să păstreze această limbă, cultură și tradiții românești. Tabere în România au fost organizate și cred că sunt în derulare în momentul acesta, dacă nu mă înșel, de către Departamentul Românilor de Pretutindeni. Practic, ei anual au aceste proiecte dedicate românilor prin diaspora.

Cursuri de limba română pentru copiii românilor din Spania

Totodată, sunt cursurile de de limbă și cultură română organizate de Institutul Limbii Române și chiar recent au fost scoase o serie de posturi la concurs pentru profesori de limbă română și sunt și în Catalonia destul de multe.

Totodată, încercăm prin orice fel de eveniment să-i apropiem de limba română. De exemplu, sâmbăta trecută, împreună cu o asociație, cu Biblioteca Prichindeilor din Taragon, am făcut un eveniment dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani, prin care li s-au citit niște volume românești. A existat posibilitatea ca aceste cărți să fie împrumutate de ei, s-au făcut și jocuri și cumva am încercat tocmai prin joc să-i apropiem de cultură și de tradiții. Încercăm să gândim proiecte care să se adreseze și adolescenților și vedem cum vom reuși în această toamnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ponta şi-a recâştigat titlul de doctor: Instanţa Supremă a luat decizia!

0
Fostul premier Victor Ponta a obținut anularea ordinului prin care Ministerul Educației i-a retras, în 2016, titlul de doctor. Decizia este definitivă și a fost pronunțată miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în baza unei decizii...