luni, iulie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăDiasporaZiua Românilor de Pretutindeni la Rapsodia Păstorească din Comuna Corbi -Argeș

Ziua Românilor de Pretutindeni la Rapsodia Păstorească din Comuna Corbi -Argeș

-

Echipa RePatriot Grup care a participat la Corbi la Rapsodia Păstorească a ajuns duminică în timp la spectacolul de la Opera Română, dedicat românilor de pretutindeni!

„Fii ai comunei Corbi împreună cu reprezentanți ai unor ansambluri folclorice din România și Republica Moldova au participat dumincă la Rapsodia Păstorească, fiind și o frumoasă celebrare a Zilei Românilor de Pretutindeni.

Rapsodia Păstorească – eveniment-simbol pentru comuna cu tradiţie de secole în creşterea oilor. În cadrul programului este prevăzută și o paradă a cântecului, dansului şi portului popular, manifestare susţinută de ansamblurile cu specific păstoresc din Gorj, Sibiu, Vâlcea,Olt, Argeş, precum și din Republica Moldova”, a scris, pe Facebook, Marius Bostan, inițiator Repatriot.

Festivalul ”Aici-Acolo”

În perioada 24-26 mai 2024 a avut loc la București cea de-a VII-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni (sărbătorită în ultima duminică din luna mai—anul acesta, pe 26 mai).

Evenimentul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, a cuprins o serie de activități organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

În după-amiaza zilei de vineri, 24 mai, de la ora 12:00, Patriarhia Română a găzduit în Catedrala Patriarhală deschiderea și binecuvântarea seriei de evenimente dedicate ”Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul Aici – Acolo”. În aceeași locație, în Sala Aula Magna ”Teoctist Patriarhul” a Patriarhiei, de la ora 12:30, au fost transmise mesajele de bun venit ale organizatorilor.

Manifestările au continuat în după-amiaza aceleiași zile  la Muzeul Național al Țăranului unde, începând cu ora 16.00.

De la ora 18.00 a avut loc proiecția filmului ”Parking”, în regia lui Tudor Giurgiu, la Cinema Muzeul Țăranului, Studioul Horia Bernea Filmul este bazat pe romanul ”Apropierea” de Marin Mălaicu-Hondrari, unde Adrian, un imigrant român fără acte care lucrează în Spania, se confruntă cu prejudecățile celorlalți dar și cu cele provocate de el însuși.

Ziua de sâmbătă, 25 mai, a debutat la ora 09:00, la Palatul Parlamentului unde, în Sala „C.A. Rosetti” a avut loc Deschiderea oficială a sesiunii de comunicare. Momentul a început cu Imnul Național susținut de naista Mariana Preda (stabilită în Olanda) și a continuat cu acordarea oficială a Înaltului Patronaj al Președintelui României pentru această a VII-a ediție a Festivalului „Aici-Acolo”. Sesiunea de comunicare a cuprins apoi câteva paneluri unde cei peste 500 de participanți, români din străinătate, au avut prilejul unui dialog direct cu reprezentanții statului pentru a le transmite preocupările, nevoile și dificultățile cu care confruntă în țările gazdă și la întoarcerea în țară, dar și oportunitatea de a se cunoaște între ei, a împărtăși experiențe, bune practici și a planifica proiecte comune.

În seara aceleiași zile, la Ateneul Român, de la ora 19:00, a avut loc un concert de muzică clasică al celebrei pianiste Elizabeth Sombart și al Orchestrei New Hope. Participanții la Festival s-au bucurat și de alte prezențe artistice importante cum este pianista Lavinia Dragoș, care profesează în Germania, violonista Alexandra Tîrșu din Viena, alături de muzicieni consacrați ai scenelor naționale și internaționale (violoncelistul Octavian Lup, fondatorul orchestrei New Hope, Mihaela Cesa Goje, dirijorul acestui concert) și viitoare speranțe (Radu Török, Carina Tănase-Ene, Sofia Antal și Petru Burcea).

Ultima zi a seriei de evenimente din cadrul Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo”,  a început duminică, 26 mai, când, de la ora 10:00, participanții au fost invitați să aleagă între multiple evenimente printre care vizitarea expoziției multidisciplinare de design și industrii creative ”Romanian Design Week” , vizitarea Muzeului Național de Artă al României, Muzeului Național de Istorie a României și/sau a Muzeului Colecțiilor de Artă etc.

Ziua s-a încheiat cu un moment cultural organizat la Opera Națională, începând cu ora 19:00, care a inclus un concert dirijat de Maestrul Daniel Jinga și mesajele Președintelui României și ale organizatorilor cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

În acest an, la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” au participat  peste 500 de români de pretutindeni din diaspora și din comunitățile istorice, din 34 de țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Sute de blocuri rămân din nou fără apă caldă în Capitală!

0
Sute de blocuri din cinci sectoare ale Capitalei rămân în perioada următoare fără apă caldă. CITEŞTE ŞI: Piedone, atac dur împotriva lui Nicușor Dan: „Păcăliciule, încep să apară nenorocirile minciunilor pe care le-ai vomitat în campania electorală!” Termoenergetica anunță că...