Andrei Fermeșanu, Andrei Apreotesei și Florin Guzgă sunt cei trei tenori ieșeni aplaudați la scenă deschisă pe scena Teatrului Brancaccio din Roma, un spectacol de suflet pentru românii din Italia. Turneul celor trei continuă în Israel.
Într-un interviu pentru Radio România Actualități, aceștia au descris emoțiile care i-au încercat, cântând în fața românilor, dar nu acasă.
Reporter: Elena Postelnicu – „3 tenori ieşeni la Roma” – aşa s-a intitulat concertul de excepție organizat la Teatrul Brancaccio din centrul Cetății Eterne, concert aplaudat minute în șir de numerosul public.
Ați avut emoții?
-Emoții constructive, emoții care circulă așa, de la suflet la suflet, pentru că spectatorii au fost extraordinari. Înainte de toate, trebuie să spun că este un proiect finanţat de Departamentul Românilor de Pretutindeni, un proiect în care am investit multă energie, multă așteptare, care vede lumina aplauzelor și prin contribuția Ambasadei României la Roma și cu Ambasada Republicii Moldova la Roma, de asemenea Comisia de Cultură a Parlamentului Italiei, deci, iată, un efort conjugat în jurul unui proiect de succes, „3 tenori ieşeni la Roma”, împreună cu Orchestra Operei Naţionale Române din Iași, un lucru demn de spus, pentru prima oară în ultimii 17 ani într-o ieşire pe scenă internațională.
A trecut cam mult timp, dar am făcut acest pas cu dreptul și sperăm ca de aici încolo să existe multe alte ieșiri în care să arătăm un nivel profesional pe care îl avem în capitala culturală a României, Iașiul, și totodată să validăm această vocație cultural-artistică pe care românii o au.
Reporter: Cât timp v-ați pregătit pentru acest concert?
-Pregătirea unui muzician durează toată viaţa, aș putea să spun. Atunci când se termină pregătirea se termină cariera, în general. Dar pentru concertul de acum am făcut repetiții în săptămânile ce au trecut la sediu, la noi, la Opera din Iași, și ne-am pregătit cu emoție să venim să împărtășim din arta noastră și poporului italian și românilor care se află aici în diaspora.
Reporter: Erau foarte mulți români cu lacrimi în ochi. Vă bucurați că vă adresați și lor, mai ales că ei nu aud prea des o cântare românească și mai ales din Moldova, de la Iaşi?
-Ştiţi, emoția e comună, e un schimb de energie între artist și public, între orchestră și public și de fiecare dată când vedem această emoție că vine în val spre noi, încercăm să o înmagazinăm cât mai bine şi, de ce nu, să reușim la rândul nostru să transmitem mai departe. E emoționant, e bucuros, e, de ce nu, o mândrie să poți veni de la Iași să oferi această îmbrățișare caldă din partea cetăţii culturale a României către Cetatea Eternă.
Și dacă se întâmplă și în Cetatea Eternă, iată, după ce ani încă să mai fie daci care fac numele bun aici, e cu atât mai bine. Aproape o mie de oameni ne-au încântat cu aplauzele lor și, de ce nu, ne-au responsabilizat ca aceasta să fie doar începutul unui frumoase prietenii și, de ce nu, un angajament, să încercăm să ajungem în toate comunitățile mari de români a României dincolo de granițele României.
Reporter: Cine sunt 3 tenori ieşeni?
Andrei Fermeșanu: Într-o ordine total aleatorie: Andrei Fermeșanu, managerul Operei Naționale Române din Iași și tenor de 15 an în această prestigioasă instituție…
Florin Guzgă: Florin Guzgă, tenor şi coordonator artistic la Opera din Iaşi.
Andrei Apreotesei: Andrei Apreotesei, directorul Palatului Culturii din Iaşi.
Andrei Fermeșanu: Ne știm de foarte mult timp. Proiectul a văzut, așa, lumina aplauzelor într-o provocare pe care i-am lansat-o colegului nostru Andrei Apreotesei, de a face acest trio, de a scoate la lumină lucrări cu un profil pentru publicul mai larg, pentru că până să avem pretenția să înțelegem profunzimile operei, trebuie să venim în preîntâmpinarea publicului, să-l familiarizăm un anumit limbaj, cu o anumită convenție artistică și, pe de altă parte, apoi să ne bucurăm de aceste roade ale artei. Nu cred că e normal să avem pretenția unor rafinări ale publicului dacă nu sădim sămânța. Asta este menirea acestui proiect, ca muzica de factură cultă să ajungă la un public cât mai larg.
Reporter: Cu ce i-ați încântat pe spectatorii de aici, de la Roma?
Andrei Apreotesei: A fost un concert, putem spune, pentru întreg mapamondul, nu doar pentru italieni sau pentru români. E adevărat, a început cu piese româneşti, cu piese care credem noi că identifică foarte bine acest ethos românesc, fie că vorbim de rugăciune sau fie că vorbim de cântece de voie bună sau de declarații de dragoste pentru persoanele iubite, după care am continuat cu piese, bineînțeles, italenești, spaniole, franceze ș.a.m.d.. Credem că această diversificare în sensul bun, curat, frumos al cuvântului nu face decât să strângă aceste legături culturale care, de altfel, de multe ori sau de cele mai multe ori sunt mult mai uşor de realizat între popoare.
Reporter: După Roma?
Florin Guzgă: Vom merge în Țara Sfântă, 3 tenori în Țara Sfântă, în sudul Israelului. Avem un concert pregătit acolo, de asemenea mozaicat, caleidoscopic, adunând lucrări de pe diferite meridiane. Sperăm în același succes ca și în această seară. Ce ține de noi vom face negreșit, sperăm ca publicul să recepteze aceste lucrări cu toată căldura pe care noi o dăruim.