Este alertă în județul Galați, din cauza virusului pestei porcine care a luat amploare. Un nou focar a apărut într-o comună din nordul județului, iar autoritățile au decis să omoare toți porcii din sat.
În această dimineață, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat Planul de măsuri ca urmare a apariției focarului de pestă porcină africană într-o gospodărie din satul Slobozia Corni (comuna Ghidigeni).
Zeci de inspectorii ai Direcţiei Sanitar Veterinare, îmbrăcaţi în costume albe de protecție, jandarmi şi poliţişti au descins în localitate pentru a ucide preventiv toţi porcii.
„Au venit o armată de jandarmi, inspectori DSVA și polițiști. Acțiunea de sacrificare a porcilor este în desfășurare. La noi, la țară, porcul rămâne alimentul principal. Oamenii sunt supărăți că rămân fără animale în curte, dar din păcate nu au ce face. Acceptă cu greu. Noi le-am explicat că nu au voie să ascundă animalele și că vor primi despăgubiri”, a declarat Eugen Tăbăcaru, primarul comunei Ghidigeni.
Potrivit autorităților, în satul Slobozia Corni sunt 354 de porci.
„S-a decis astfel uciderea preventivă a suinelor din această localitate. În Baza Națională de Date, la Slobozia Corni sunt înregistrate 92 de curți cu un efectiv de 354 de porci, echipele mixte urmând să înceapă uciderea preventivă în această dimineață(…) S-a decis instituirea unei zone de control temporar în jurul exploatației, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar”, precizează într-un comunicat de presă Prefectura Galați” a transmis Prefectura Galați.
Pentru a limita răspândirea virusului, inspectorii DSVA au interzis ieșirea din exploatație a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala. De asemenea, se interzice ieșirea animalelor din specia suine din exploatațiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA;
În judeţul Galați au fost descoperite, de la începutul anului, 18 focare de pestă porcină africană şi au fost sacrificaţi, în total, 170 de porci.
Reamintim că pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social și economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală.
Cetățeanul TV