Anchetă la Spitalul Județean Sibiu. Procurorii au deschis luni, un dosar penal pentru omor, după dezvăluirile șocante făcute de un cadru medical despre modul în care sunt tratați pacienții Covid din secția ATI a Spitalului Județean Sibiu.
Prim-procurorul Ion Veștemean a anunțat că Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu se va autosesiza în cazul dezvăluirilor făcute la Turnul Sfatului de un fost asistent medical din Spitalul Județean, cu privire la nereguli identificate în secția ATI COVID.
În acest caz va fi deschis un dosar penal de cercetare pentru omor. „Acum am ieșit din biroul procurorului, l-am pus în temă cu informațiile și va face sesizarea din oficiu. Suntem în faza incipientă, însă este cert că ne vom sesiza din oficiu în acest caz. Decizia a fost luată în urma apariției articolului din Turnul Sfatului”, a precizat Ion Veștemean, pentru Turnul Sfatului.
Un cadru medical de la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Sibiu acuză faptul că pacienții cu COVID ar fi legați de paturi, cu răni la mâini din cauza feșelor și sedați cu Midazolam, Propofol și Fentanyl, anestezice și sedative extrem de puternice pentru a nu se mai agita.
”Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare. Pentru că în insuficiență respiratorie nu se dă de dormit și seara. Se face terapie. Se face oxigeno-terapie. (…) Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo. Chiar dacă din toate puterile mele am încercat să fac totul să nu încarc acele seringi cu sedare”, povestește sub anonimat cadrul medical pentru publicația sibiană Turnul Sfatului.
Una din cele mai grave probleme semnalate de cadrul medical este legată de procedura de intubare. Potrivit acestuia, se recurge la intubare pentru liniștea medicilor și asistentelor: un pacient intubat nu mai face gălăgie.
”Eu am intrat cu alt scop acolo. Am intrat prost, nevinovat, plin de energie, cu sufletul curat să ajutăm că m-am săturat de COVID. Și când colo… Eu nu m-am făcut asistent să-i omor prin sedare. Nu vreau ca mama mea să se răsucească în mormânt, să spună «ăsta nu e copilul meu». Din prima zi când am intrat, m-am îmbrăcat și mi s-a făcut rău. Mă închinam, nu-mi venea să cred. Am mers acasă, nu se poate. Salvatorul nu poate fi criminal, el trebuie să salveze vieți. Ce am văzut eu nu poate fi închipuit de o viață de om. Am văzut oameni care efectiv mor de vii. (…) Nu am văzut pe nimeni intubat care să fie apoi detubat la ATI Sibiu. O singură doamnă am văzut că a deschis ochii, intubată fiind, cu sedare în venă. M-am gândit, Doamne, Dumnezeule nu e un doctor să o supraveghem, poate reîncepe să respire singură. Nu. Mi s-a spus să mărim sedarea la maxim și să-i mai băgăm și Midazolam (n.r. – este un medicament cu acțiune de scurtă durată utilizat pentru a induce sedarea, o stare de calm, somnolență sau somn și care înlătură anxietatea și tensiunea musculară), pe lângă Propofol și Fentanyl. Sunt convinsă că acea femeie a murit de vie. Și altă femeie, și alți bărbați. Ei practic nu mor de COVID, mor de clostridium, mor asfixiați, mor sedați”, mărturisește cadrul medical.
Publicația Turnul Sfatului mai scrie că procentul de mortalitate în secția ATI a Spitalului Județean este de 71,51%, de la începutul pandemiei. În ultimele șase luni, însă, lucrurile sunt mai grave. Au fost 392 de pacienți internați în ATI și au decedat 297 – 75,76%.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, consideră şocante informaţiile apărute în presă referitoare la pacienţii de la spitalul din Sibiu şi a adăugat că va vedea „ce se întâmplă de fapt acolo”. „Vom încerca să vedem ce s-a întâmplat de fapt acolo. Am citit şi eu parte din
Cetățeanul TV