Afirmațiile președintelui Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, și ale deputatului Radu Zlati referitoare la activitatea procurorului general și a procurorilor din PÎCCJ sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar, a constatat marți Consiliul Superior al Magistraturii.
Inspecția Judiciară a efectuat verificări în acest caz la solicitarea din 13 august a președintelui CSM, Marius Tudose, ca urmare a sesizării ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, informează Agerpres.
Verificările au vizat afirmațiile lansate în spațiul public la adresa procurorului general și a procurorilor din cadrul PÎCCJ, dar și a judecătorilor de către Mihai Seplecan (foto) și Radu Zlati, în contextul clasării plângerii penale formulate de Partidul Național Liberal — Filiala Cluj, împotriva premierului Victor Ponta având ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu presupusă a fi săvârșită prin nerespectarea dispozițiilor legale în materia organizării alegerilor pentru funcția de președinte CJ Cluj.
Inspecția Judiciară a apreciat că afirmațiile publice ale celor doi sunt nefondate și tendențioase, de natură a pune în discuție deontologia profesională a procurorilor și a judecătorilor, aducând atingere principiului constituțional al separației puterilor în stat, cu consecința afectării prestigiului justiției și implicit a independenței magistraților.
Potrivit CSM, Seplecan și Zlati au făcut declarații în sensul că activitatea procurorilor din PÎCCJ este subordonată politic și se circumscrie unor interese private, nerespectând legislația și deciziile instanțelor și emanând soluții nefondate, că procurorul general își exercită atribuțiile în mod discreționar, favorizându-l pe premier, și că numirea lui Tiberiu Nițu s-ar fi realizat prin încălcarea procedurilor legale în vigoare, în sensul că un rol determinant l-ar fi avut prim-ministrul. De asemenea, cei doi au făcut afirmații potrivit cărora procurorul general este aservit politic premierului.
Cetățeanul TV