Operatorilor portuari au refuzat în februarie să achite facturile pentru utilizarea domeniului portuar, emise de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța SA, concesionarul domeniului public de pe platforma portuară, în semn de protest față de majorarea chiriilor impuse se aceasta în ultimii doi ani.
Viorel Panait, președintele Organizației Patronale “Operatorul Portuar” Constanța, susține că protestul este determinat de decizia unilaterală a CNAPM Constanța de majorare a chiriilor pentru utilizarea domeniului portuar, cu 60 % în anul 2015 și cu 380 % în 2016.
“Intenția de majorare a tarifelor de utilizare a domeniului portuar, de către compania căreia statul român i-a concesionat dreptul de administrare a infrastructurii portuare, a fost comunicată în cursul anului 2014 prin adrese transmise operatorilor iar în final de an ne-au fost trimise anexele la contractele de închiriere prin care ni se solicita să confirmăm că am luat la cunoștință, fără niciun drept de negociere sau o justificare logică, a procentului cu care cresc aceste tarife”, a declarat pentru Agerpres Panait.
Liderul organizației patronale reproșează lipsa de dialog și de fundamentare a noilor tarife pe baze economice reale.
“Nouă, practic ne dă peste cap toate proiectele prezente și viitoare de dezvoltare și de cantonare în piață, la nivel național dar mai ales european. Vă dați seama ce înseamnă să-ți crească chiria cu mai mult de 380 %, peste 24 de luni. Adică, compania COMVEX (cal cărei director general este Panait—n.r) va avea de plătit, la începutul anului 2017, o chirie de 2 milioane de euro fără TVA, pentru cele 75 de hectare de platforme de depozitare a minereurilor, proprietate a noastră. Și asta pentru că CNAPM a decis să crească chiriile de la 5 euro cenți/mp la 24 euro cenți/mp în 2017. Și asta în contextul în care principalii noștri clienți, ALRO Slatina și SIDEX Galați, ne-au transmis adrese prin care solicită scăderea tarifelor de operare portuară cu 20 %, din cauza diminuării activității și a comenzilor generate de piața românească și mondială”, a subliniat Panait.
Cetățeanul TV