Fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, a obținut o victorie la Curtea de Apel Cluj, instanță care i-a admis astăzi contestația în anulare (cale extraordinară de atac) împotriva deciziei de condamnare.
CITEŞTE ŞI: Cherecheş a intrat în greva foamei în penitenciar: Vrea mai mult lux!
Cătălin Cherecheș a fost audiat astăzi prin videoconferință de judecătorii Curții de Apel Cluj pe care a reușit să-i convingă că sunt motive temeinice pentru a se admite contestația în anulare. Este o cale extraordinară de atac prin care Cătălin Cherecheș vrea să scape de condamnarea de 5 ani de închisoare, invocând că judecătoarea care l-a condamnat nu ar fi compatibilă, având în vedere că mama acesteia a fost implicată în denunțul făcut de socrii fostului edil. Cătălin Cherecheș a mai spus în fața judecătorilor că a fost condamnat pe niște infracțiuni deja prescrise la momentul la care s-a luat decizia definitivă, potrivit Antena3 CNN.
Judecătorii au decis să admită în principiu această contestația în anulare, iar pe 18 aprilie vor decide dacă o vor admite în totalitate. Acest lucru ar însemna că procesul în care Cherechereș a fost condamnat la 5 ani de închisoare s-ar putea rejudeca, iar pe perioada rejudecării executarea pedepsei s-ar putea suspenda, ceea ce înseamnă că fostul edil ar putea fi eliberat din Pentenciarul Rahova.
Condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită
A fugit din ţară Înainte de condamnare
Fostul edil Cătălin Cherecheș a fugit din țară la sfârșitul lunii noiembrie 2023, în ziua când Curtea de Apel din Cluj l-a condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. După câteva zile, el a fost prins în Germania în Gara din Augsburg și reținut până la momentul predării autorităților române.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj l-au trimis în judecată pe fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, în septembrie 2016, pentru luare de mită în formă continuată. În acelaşi dosar au fost deferiți justiției Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai şi Sorinel Mihai, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru dare de mită, și Nicolae Dan Trifa, pentru complicitate la dare de mită.
Procurorii anticorupţie susţin că, în cursul anului 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat şi a primit de la oamenii de afaceri menţionaţi mai sus diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu. DNA mai susţine că, în perioada ianuarie 2011 – iunie 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de deputat, până la data de 30 mai 2011, şi, ulterior, primar de Baia Mare, a făcut, în cadrul unei societăţi comerciale, ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept, mai multe operaţiuni financiare, precum acte de comerţ, incompatibile cu funcţiile pe care le deţinea: a negociat şi încheiat contracte, a emis facturi, etc.
Cetățeanul TV