Universitatea din București a avut nevoie de mai bine de un an, după ce CETĂȚENUL a sesizat-o, printr-o adresă din 16 februarie 2023, că între doctorii săi honoris causa încă figura, oficial, Nicolae Ceaușescu, pentru a-l lăsa pe dictatorul comunist fără acest titlu.
Acum, Universitatea București a dat un comunicat, în care anunță: „Senatul Universității din București (UB) a decis, de jure, în ședința de miercuri, 21 februarie 2024, revalidarea hotărârii de retragere a titlului onorific de Doctor Honoris Causa (DHC) acordat de Universitatea din București lui Nicolae Ceaușescu”.
În comunicat se mai arată că decizia o validează pe cea din perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990, care, deși nu a putut fi identificată în arhivă, de facto a fost în vigoare tot acest timp.
După cum lesne se poate observa, conducerea Universității nici nu are cunoștință de data în care i s-a retras, 1de facto”, lui Ceaușescu titlul, plasând-o undeva în „perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990”.
Despre „criteriile etice ale Universității din București”
Pe 22 martie 2023, CETĂȚEANUL a publicat articolul „Nicolae Ceaușescu este încă Doctor Honoris Causa al Universității din București. CETĂȚEANUL a prins Universitatea cu minciuna”, în care scriam:
„Universitatea din București a decis, pe 15 februarie 2023, retragerea titlului de Doctor Honoris Causa acordat mareșalului Ion Antonescu. Hotărârea a fost luată de Senatul Universității din București.
Cu acel prilej, Universitatea din București preciza, într-un comunicat: „Este de menționat că acest demers nu este singular în istoria Universității din București, imediat după Revoluția din 1989 Senatul UB adoptând decizia de a retrage titlul președintelui Nicolae Ceaușescu ca urmare a rolului nefast pe care l-a avut în evoluția României”.
Mai mult, prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, declara că „Senatul Universității din București doar a constatat că nu mai poate asocia instituția cu Mareșalul Ion Antonescu și i-a retras titlul de DHC, așa cum a procedat imediat după Revoluție prin retragerea titlului lui Nicolae Ceaușescu.
De asemenea, s-a hotărât formarea unei comisii care să verifice toate titlurile de DHC acordate în trecut de Universitate. Rolul fiecărei personalități istorice, cu bune și cu rele, este consemnat de istorici și nu poate fi schimbat prin decizii administrative.
Locul în istorie al Mareșalului Antonescu nu s-a schimbat în ultimii ani, dar criteriile etice ale Universității din București sunt astăzi altele decât cele din 1941. După 1989, UB nu a acordat titlul de DHC niciunui ministru în funcție, cu atât mai puțin șefului statului aflat în funcție, așa cum a făcut-o în trecut în cazurile dictatorilor Ion Antonescu și Nicolae Ceaușescu.”
Având de ani buni informația că Universitatea din București nu i-a retras NICIODATĂ, oficial, titlul de Doctor Honoris Causa lui Nicolae Ceaușescu, am vrut să verificăm dacă nu cumva am fost mințiți”.
Și, în acest sens, am trimis o solicitare către Universitate, care poate fi citită accesând link-ul de mai sus.
Decizia Senatului Universității din 21 februarie 2024 demonstrează că, într-adevăr, am fost MINIȚIȚI!
Că a fost vorba de o minciună o dovedește postarea de pe Facebook, din aceeași zi, 21 februarie 2024, a decanului Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București, Cristian Preda:
„Senatul UB a votat propunerea mea de a-i retrage titlul de doctor honoris causa lui Nicolae Ceaușescu, pe care Universitatea i-l acordase în 1973.
Post scriptum:
Descopăr că, la fel ca și-n cazul retragerii titlului onorific acordat lui Ion Antonescu, șefii UB au căutat să ascundă – în comunicarea oficială – faptul că propunerea a fost făcută de mine. Atâta pot și ei…”
De ce Cristian Preda nu spune de unde i-a venit ideea să facă „propunerea”? Cumva de la solicitarea noastră???
Și, de ce Senatul Universității n-a reacționat anul trecut, după ce CETĂȚEANUL a demonstrat că Ceaușescu era încă doctor honoris causa?
Sunt alte întrebări la care șefii UB ar trebui să răspundă!
Nicolae Ceaușescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București în ziua în care împlinea 55 de ani, 26 ianuarie 1973, de la ministrul educației și învățământului de la acel moment, Paul Niculescu-Mizil.
Cetățeanul TV