Avocatul Gheorghe Piperea atenționează că România riscă să plonjeze direct în comunism dacă cel mai nou proiect care vizează activitatea SRI va trece la vot.
Angajații SRI nu mai pot fi anchetați numai de anumiți procurori și asta numai cu aprobarea șefului SRI, iar oamenii ar putea fi obligați să le furnizeze informații, cam ca pe vremea Securității. Piperea spune că România seamănă tot mai tare cu China.
Instaurarea totalitarismului
„Nici nu trece luna și apare câte o inițiativă de act normativ national să internațional care încearcă să (re)instaureze totalitarismul, pe fundalul crizelor multiple și al fricilor induse de elitele auto-mandatate să controleze lumea și de vătafii lor naționali sau coloniali. Trăim într-o stare prelungită de excepționalism economic și juridic care a transformat democrația (oricum, ne-participativă, bazată pe liste de partid și impostori) în plutocrație, în dictatură a serviciilor secrete puse în slujba multinaționalelor.
Am dat ieri ziarului Bursa în legătură cu un proiect de lege stupid și periculos, aflat în dezbaterea coaliţiei de guvernare. Acest proiect prevede:
(i) persoanele fizice şi juridice sunt obligate să furnizeze informaţii SRI la cererea angajaţilor acestui serviciu;
(ii) ofițerii SRI pot fi traşi la răspundere penală doar cu aprobarea şefului CSAT, care este preşedintele țării.
Mai jos aveți trei extrase din acest interviu.
În primul comentariu aveți linkul.
Total inutil
„Eu sper că este o glumă, sper că este o idee imbecilă a unor parlamentari care nu au ce face, care nu au altă treabă decât să facă astfel de glume sinistre. Dacă se emite o astfel de reglementare vom ajunge într-o situaţie mai gravă decât în 1989 şi înseamnă că tot ce s-a întâmplat în ultimii 32 de ani a fost total inutil, pentru că se va legaliza ceea ce pe vremea Securităţii era doar o cutumă; se va legaliza delaţiunea, vei fi obligat să devii delator, dacă cineva vine la tine şi spune că este interesat de apărarea unor mari interese naţionale şi te forţează să dai informaţii. (…) Nu era suficient că avem deja delaţiunea ridicată la rang înalt prin lege – mă refer la wistleblowers, adică ciripitorii/avertizori de integritate – acum vom avea ciripitori obligatorii şi delatori obligatorii. Mă mir că nu le vor da nişte bani pentru asta. Ce rost are să ai o astfel de obligaţie de a răspunde serviciilor secrete, când avem legea penală care spune că, dacă afli că se întâmplă o infracţiune în instituţia în care lucrezi, eşti obligat să o declari, pentru că altfel rişti să intru tu în puşcărie pentru favorizare sau nedenunţare?”.
„la numărul mare de imunităţi existente în ţară, în lume şi în Europa, riscăm la un moment dat să ne trasnformăm într-o societate multilateral-dezvoltată, ca pe vremea comunismului, în care existau 15.000 de privilegiaţi ce erau imuni la orice, indiferent ce făceau, iar restul populaţiei era egală în sărăcie şi în lipsire de drepturi şi libertăți”.
Imunitate pentru preşedintele ţării
„Avem imunitate pentru judecătorii Curţii Constituţionale a României, avem imunitate pentru preşedintele ţării, avem o super-imunitate pentru judecători care nu pot fi daţi în judecată fără acordul Consiliului Superior al Magistraturii, avem imunitate pentru parlamentari şi, în ultima vreme, avem o imunitate pentru producătorii de medicamente şi pentru cei care se ocupă cu aşa zisa ştiinţă medicală şi aşa zisa medicină. Introducem şi imunitatea celor din serviciile secrete şi am rezolvat toată problema. Asta, în condiţiile în care nu ştim câte persoane vor beneficia de o astfel de imunitate, mai bine zis cui i se aplică. Nu vom şti niciodată câte servicii secrete sunt în România, câţi membri au şi cine anume are imunitate de răspundere. Ce anume au de ascuns domnii din SRI de au nevoie de imunitate şi ce interes public salvează această acordare de imunitate? E absolut înspăimântător acest proiect. Cred că este o iniţiativă făcută de cineva la beţie”.
Acesta-i capitalismul de supraveghere. Nu-i cedați.
China scrie pe noi în curând, dacă nu ne păstrăm întreagă vigilența și neștirbit atașamentul pentru democrația participativă/directă …,” scrie Piperea pe Facebook.
Cetățeanul TV