vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăTradiţii şi superstiţii de Sfântul Nicolae. Ce nu este bine să faci

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Nicolae. Ce nu este bine să faci

-

Ziua de 6 decembrie este închinată Sfântului Nicolae, vindecător și dăruitor de copii femeilor care vor să devină mame. De această sărbătoare sunt legate o serie de tradiţii, superstiţii şi obiceiuri pe care creştinii le respectă cu sfinţenie.

CITEŞTE ŞI: Sărbătoare onomastică pentru peste 800.000 de români care poartă numele Sfântului Nicolae

În fiecare an, pe data de 6 decembrie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae. Acesta mai este cunosc ca Nicolae de Bari, Nicolae Minunantul sau Moș Nicolae.

Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut şi iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe. Acesta a fost cunoscut ca fiind un drept credincios, cu o vastă cultură religioasă, dar şi ca un om de înaltă moralitate.

Sfântul Ierarh Nicolae a studiat la cele mai renumite şcoli ale vremurilor, pentru ca apoi să petreacă un timp la Mănăstirea Patara, unde a devenit şi preot sub îndrumarea unchiului său care era episcop.

Când părinţii acestuia au trecut la cele sfinte, Sfântul Nicolae nu şi-a dorit nimic din averea lăsată de către părinţi, astfel că acesta a împărţit-o pe toată oamenilor săraci.

Începutul iernii

În tradiţja populară, ziua de Sfântul Nicolae este cea care marchează începutul iernii. Se mai spune că, pe 6 decembrie, este şi ziua în care moşul îşi scutură barba şi aşa începe şi prima ninsoare.

Seara de 5 decembrie este pentru toţi copiii prilej de emoţie. Cu grijă îşi curăţă cizmele sau ghetele şi le aşează aproape de uşă sau de fereastră, în aşteptarea lui Moş Nicolae.

Conform tradiţiei, celor cuminţi, moşul le aduce dulciuri, iar celor neascultători, o nuieluşă.

De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou.

În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an.

Potrivit tradiţiei populare, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, cerurile se deschid pentru muritori, care l-ar putea vedea pe Sfântul Nicolae aşezat în dreapta lui Dumnezeu.

La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Potrivit tradiţie, spune că în această zi de sărbătoare nu se oferă drept cadou obiecte ascuţite, obiecte de culoare neagră, cravate, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce mare ghinion posesorului. Cei care vor oferi aceste daruri vor avea ghinion.

De Moş Nicolae se pot oferi, însă, figurine de turtă dulce sau nuci, acestea fiind un simbol al longevităţii. Totodată, de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, se mai pot oferi dulciuri, covrigi, fructe sau pungi cu grâu sau orez simboluri ale sporului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...