Suntem în Joia Mare, una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, iar creștinii ortodocși respectă o serie de tradiții și obiceiuri pentru a se feri de rău.
CITEŞTE ŞI: Tradiţii şi superstiţii în Joia Mare
În primul rând, în această zi, credincioșii merg să se spovedească și împărtășească. De asemenea, tot în această zi importantă are loc slujba celor 12 Evanghelii.
În Joia Mare, în mod tradițional, gospodinele încep să pregătească preparatele tradiționale pentru masa de Paște, precum ouăle roșii, cozonacul sau pasca.
Ce semnifică Joia Mare
în Joia Mare sunt prăznuite patru lucruri: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina Domnească la care s-a instituit Taina Împărtaşaniei (Euharistia), rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-L ucidă.
Denia pentru Joia Mare este închinată amintirii a patru evenimente deosebite in viața lui Iisus: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă pentru smerenie, cina cea de taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor.
La slujba din Joia mare sunt citite cele 12 evanghelii al patimilor Mântuitorului. Procesiunea religioasă cuprinde Denia şi Vecernia care sunt unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Tradiţia spune că din acest moment nu se mai bat clopotele ci doar toaca.
Tradiții și obiceiuri în această zi
Potrivit tradiției, în această zi se înroșesc ouăle și se pregătesc cozonacul și pasca.
În această zi, credincioșii nu au voie să spele haine (indiferent că e vorba de spălat la mână sau la mașina de spălat). De altfel, Miercurea Mare este ultima din această săptămână în care se poate spăla.
De asemenea, potrivit tradiției, două alimente sunt total interzise, inclusiv pentru persoanele care nu țin post: oțetul și urzicile.
Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi.
În anumite zone ale ţării, în Joia Mare, se fac focuri pentru cei adormiţi, pentru ca aceştia să se „încălzească”. Lemnele folosite pentru foc nu se taie, ci se rup cu mâna şi nu se lasă deloc jos până acasă.
Cetățeanul TV