Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a urcat spectaculos de pe locul 10 pe locul 2 în topul vizibilităţii membrilor Guvernului pe luna noiembrie, în timp ce ministrul de Interne Lucian Bode a coborât de pe locul 2 în octombrie pe locul 8. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu urcă mai multe poziţii, iar ministrul Apărării Angel Tîlvăr, proaspăt numit în funcţie, intră direct pe locul 7, relevă Barometrul vizibilităţii miniştrilor, o analiză realizată de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online.
CITEŞTE ŞI: Ciolacu i-a pus gând rău lui Bode
Prim-ministrul Nicolae Ciucă are 17.108 menţiuni în presa scrisă şi online în noiembrie, rămânând pe primul loc, la mare distanţă de colegii săi de Cabinet, în contextul declaraţiilor făcute cu ocazia deschiderii punctului de frontieră cu Ucraina de la Vicovu de Sus-Krasnoilsk, împreună cu premierul Ucrainei, a precizărilor referitoare la plafonarea preţului la energie, la întâlnirile avute cu primarul Nicuşor Dan pe tema soluţiilor pentru sistemul de termoficare în Capitală, dar şi cu prilejul primei şedinţe comune a Guvernelor României şi Regatului Spaniei.
Pe poziţia a doua în top, cu peste 5.500 de menţiuni, se află ministrul de Externe Bogdan Aurescu, care urcă de pe locul 10 în octombrie, ca urmare a discuţiilor şi întâlnirilor avute cu ocazia reuniunii Liderilor de la Munchen şi a reuniunii ministeriale NATO
Budăi, pe locul 3
Locul 3 revine ministrului Muncii Marius Budăi, care, cu peste 3.800 de apariţii în presa scrisă şi online, urcă de pe locul 4, înregistrând vârfuri de vizibilitate odată cu prezenţa în Parlament, la Ora Guvernului, unde a făcut declaraţii pe tema pensiilor speciale, dar şi a declaraţiilor făcute cu alte ocazii privind creşterea pensiilor, salariilor şi alocaţiilor.
Declaraţiile referitoare la situaţia livrărilor de vaccin anti-COVID şi la facturile mari la energie plătite de spitale, precum şi semnarea contractului pentru proiectarea Spitalului Regional Craiova au făcut ca ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila să urce o poziţie de pe locul 5 în octombrie.
Ministrul Energiei Virgil Popescu coboară de pe poziţia a treia pe poziţia a cincea, înregistrând vârfuri de vizibilitate odată cu înmânarea celor două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă, a adoptării ordonanţei de plafonare a preţurilor la energie, dar şi a declaraţiilor potrivit cărora termocentralele nu se închid, precum şi a celor făcute cu ocazia participării la emisiunea Insider Politic, referitoare la preţurile finale la energie electrică, voucherele pentru energie, includerea centralelor de apartament în programul Rabla, prelungirea acordării subvenţiei la carburanţi, Complexul Energetic Oltenia, rămânerea sa în funcţie după preluarea funcţiei de premier de către PSD.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu urcă de pe locul 11 în octombrie pe locul 6 datorită anunţului referitor la câştigarea contractelor pentru execuţia celor 3 loturi ale Autostrăzii Focşani-Bacău de către „ASOCIEREA SPEDITION UMB SRL – SA&PE CONSTRUCT SRL – TEHNOSTRADE SRL, dar şi referitor la desemnarea constructorului pentru Lotul 3 al Autostrăzii de Centură Bucureşti Nord. De asemenea, Grindeanu a înregistrat vârf de vizibilitate şi în contextul scandalului declanşat de perspectiva utilizării Trenului Regal pentru o petrecere cu lăutari.
Ministrul Apărării intră în top
Nou intrat în top, ministrul Apărării Angel Tîlvăr este pe locul 7, cu 2.643 de apariţii în presa scrisă şi online, cele mai numeroase în contextul învestirii în funcţie, al absenţei sale de la vizita făcută de Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu la fabrica de camioane IVECO, când premierul Nicolae Ciucă a afirmat că a fost o chestiune de necorelare, pentru că a crezut că îl va anunţa preşedinte Ciolacu, iar liderul PSD a considerat că-l anunţă premierul. De asemenea, a avut vârf de vizibilitate cu ocazia afirmaţiilor făcute într-un interviu, conform cărora pensiile militare sunt pensii ocupaţionale, iar militarii nu au de ce să se teamă că acest statut se va schimba şi există şanse ca salariile militarilor să crească în anul 2023.
În intervalul 2.504 – 2.674 de menţiuni se situează, în ordine, ministrul de Interne Lucian Bode, care coboară de pe poziţia a doua în octombrie pe poziţia 8, ministrul Familiei Gabriela Firea, care urcă de pe locul 12 şi ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloş, care coboară de pe locul 6 pe locul 10.
Pe următoarele poziţii, având între 1.957 şi 1.-18 apariţii în presa scrisă şi online, se află ministrul Dezvoltării Cseke Attila, ministrul Finanţelor Adrian Câciu, ministrul Agriculturii Petre Daea. ministrul Mediului Tanczos Barna, vicepremierul Kelemen Hunor şi ministrul Educaţiei Ligia Deca..
Pe ultimele locuri, cu sub 1.000 de menţiuni, sunt, în ordine, ministrul Digitalizării Sebastian Burduja, ministrul Justiţiei – Cătălin Predoiu, ministrul Sportului Eduard Novak, ministrul Culturii – Lucian Romaşcanu, ministrul Economiei Florin Spătaru şi ministrul Turismului Daniel Cadariu.
Cetățeanul TV