Teza de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, care se întinde pe nu mai puţin de 310 pagini, este plagiată 100%, de la prima până la ultima frază, dezvăluie luni pressone.ro.
Jurnalista Emilia Şercan susţine că teza de doctorat a lui Negoiţă este copiată integral din surse care sunt disponibile, în majoritatea lor, pe internet, iar „autorul” nu a folosit ghilimele şi nici nu a indicat sursele de unde a preluat conţinutul.
Acum în vârstă de 44 de ani, Robert Negoiţă a devenit doctor în Ştiinţe Juridice în 2012, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Teza i-a fost coordonată de prof. univ. dr. Ioan Dascălu, care este conducător de doctorat asociat la Academia de Poliţie şi a fost decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Bioterra.
Atât Negoiţă, cât şi Dascălu riscă acum să fie acuzaţi de fals în acte publice, deoarece şi-au asumat originalitatea tezei în acord cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi ale Codului studiilor universitare de doctorat, printr-o declaraţie pe propria răspundere, depusă la dosarul de doctorat.
Teza de doctorat a lui Robert Negoiţă se intitulează „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social”. Bizar este faptul că, deşi abordează un subiect eminamente economic, lucrarea a fost susţinută la Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.
În teza de doctorat, Robert Negoiţă copiază texte semnate, printre alţii, de celebrul economist american Nouriel Roubini, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, de Péter Ákos Bod, fost preşedinte al Băncii Naţionale Maghiare, de profesorul de economie Cristian Păun sau de Liviu Turcu, fost spion al Securităţii ceauşiste. Zeci de pagini din teza de doctorat reproduc exclusiv articole de presă, apărute pe site-urile Contributors.ro, Cursdeguvernare.ro, Hotnews.ro, Euractiv.ro, Tribuna Economică sau Euro Avocatura.
Ba, mai mult, Robert Negoiţă îl plagiază şi pe chestorul Costică Voicu, fost rector al Academiei de Poliţie. Voicu a fost referent în comisia de susţinere a tezei, ceea ce înseamnă că el a avut obligaţia de a-i citi întreaga teză şi de a întocmi referatul prin care a propus acordarea titlului de doctor.
Chiar dacă acum este „dottore”, Robert Negoiţă nu s-a prea omorât cu cartea. El a terminat liceul în 2003, la vârsta de 31 de ani. „Eram prea preocupat să fac bani, decât să mă ocup de şcoală. Cred că la BAC am avut nota 8… Nu-mi mai amintesc”, declara el în 2011, pentru Evenimentul zilei.
Cetățeanul TV