Spitalul Regional Cluj este în stadiul de licitaţie. De fapt Ministerul Sănătăţii a lansat procedura de licitaţie restrânsă pentru „achiziția serviciilor de proiectare în vederea elaborării proiectului tehnic necesar execuției lucrărilor aferente proiectului ”Construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj” și servicii de asistență tehnică”.
Noul Spital Regional de urgență din Cluj va costa 2,5 miliarde de lei (fonduri europene și fonduri bugetare) și va avea 849 de paturi, dintre care 105 pentru îngrijiri critice (inclusiv arși).
Spitalul Regional Cluj, în stadiul de licitaţie
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, instituţia a lansat, pe platformele electronice de specialitate ale României și Uniunii Europene (SICAP și JOUE), această procedură de licitație. Valoarea estimată a contractului de servicii este de 68.604.513,80 lei fără TVA, iar toți cei interesați au termen de depunere a candidaturilor, data de 17 februarie 2020.
Un an pentru realizarea proiectului tehnic
Cel care va câştiga licitaţia are la dispoziţie un an pentru realizarea proiectului. Abia după aceea se va face o altă licitaţie pentru construcţia unităţii medicale.
“ După cum am mai declarat, lansarea marilor proiecte de infrastructură reprezintă un punct strategic în programul de Guvernare. Este al doilea spital regional, după cel din Iași pentru care am lansat oficial procedura de achiziție a serviciilor de proiectare. Câștigătorul desemnat, are termen 1 an de zile de la semnarea contractului să realizeze proiectul tehnic, ulterior se va demara procedura de licitație și construcția efectivă a spitalului”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.
Spitalul ar urma să fie construit în patru ani, amplasamentul fiind comuna Florești, cunoscută drept ”dormitorul” Clujului.
Cum va arăta Spitalul Regional din Cluj
Spitalul va avea 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje). Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 niveluri complete, în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare. Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, și terasa de deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație. Suprafața construită este de 28.883 de mp. De asemenea, unitatea medicală va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol. În plus vor exista 15 locuri de parcare pentru motociclete, 41 pentru biciclete și o stație de autobuz. În parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice, potrivit g4media.
Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport pentru elicopterele care transportă pacienți.
Citeşte şi:
Bursele pentru elevi şi Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, pe ordinea de zi a şedintei de Guvern
Licitaţii şi pentru spitalele regionale din Craiova şi Iaşi
Reprezentanții Ministerului Sănătății pregătesc și procedura de achiziție publică de servicii pentru elaborarea proiectului tehnic al Spitalului Regional Craiova și procedura de achiziție publică de servicii pentru verificarea tehnică a proiectului tehnic de execuție al Spitalului Regional Iași.
Citeşte şi:
Teodorovici: Dacă anul viitor nu încep lucrările la Spitalul din Craiova, eu îmi pun demisia pe masă
Potrivit Ministerului Sănătăţii, cele 3 spitale regionale de urgență vor crește capacitatea de tratament pentru pacienți, punând la dispoziție paturi într-o structură flexibilă organizată pe centre clinice după cum urmează:
• Centru pentru cap și gât, cuprinzând specialități de neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, chirurgie maxilo-facială;
• Centru toracic, cuprinzând pneumologie, cardiologie, chirurgie toracică, chirurgie cardio-vasculară;
• Centru abdominal, cuprinzând gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generală;
• Centru pentru articulaţii, coloană vertebrală și traumă, cuprinzând ortopedie & traumatologie, chirurgie plastică, arsuri, chirurgie vasculară;
• Centru de medicină internă, cuprinzând dermatologie, medicină internă, reumatologie, boli metabolice și endocrinologie, imunologie, hematologie, terapie intensivă;
• Centru pentru mamă și copil, cuprinzând ginecologie, obstetrică, pediatrie și chirurgie pediatrică, neonatologie;
• Centru radioterapie şi oncologie (inclusiv department pediatric), radioterapie, chimioterapie şi medicină nucleară- Spitalul Regional Craiova
Câţi pacienţi vor putea primi spitalele regionale
Iaşi = 850 paturi
Cluj = 849 paturi
Craiova = 807 paturi.
La acestea se adaugă centrele ambulatorii integrate.
„Proiectele pentru spitalele regionale de la Iași, Cluj și Craiova au toate avizele în termen conform certificatelor de urbanism, inclusiv acordul de mediu, iar în luna februarie 2020, estimăm semnarea contractelor de finanțare”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Citeşte şi:
Cum va arăta primul Spital Regional din cele opt care vor fi construite
Când vor fi gata spitalele regionale din România
În septembrie 2019, fostul ministrul al Sănătăţii, Sorina Pintea, estima că spitalele regionale din România vor fi finalizate abia peste şapte ani de la demararea proiectelor, în 2017.
“Spitalele regionale, povestea lor a început în octombrie 2017, când primul teren a fost transmis Ministerului Sănătăţii. Suntem în 2019, avem trei studii de fezabilitate finalizate şi proiectanţii şi constructorii pot să vă spună ce înseamnă să faci un studiu de fezabilitate pentru o clădire de 150.000 de metri pătraţi cu logistica aferentă”, a spus Sorina Pintea, potrivit 360 medical. Afirmația sugerează că termenul de finalizare ar trebui să fie 2024, la șapte ani după demararea proiectelor, în 2017
Cetățeanul TV