joi, decembrie 5, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăFinanțări și fonduri europeneSocietățile comerciale pot obține sprijin pentru investiții de până la 10 milioane...

Societățile comerciale pot obține sprijin pentru investiții de până la 10 milioane de Euro pentru dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii)

-

Ministerul Energiei a lansat un apel de proiecte în valoare de 150 milioane de Euro, finanțat din Fondul de Modernizare pentru a sprijini investițiile pentru dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) conectate la o instalaţie existentă de producere a energiei din surse regenerabile, inclusiv centrale hidroelectrice.

Apelul se desfășoară sub formă de procedură de ofertare concurențială,până la data de  17 ianuarie 2025.

Proiectele se depun  în platforma electronică dedicată Fondului de Modernizare, MySMIS2021, care poate fi accesată la adresa https://mysmis2021.gov.ro/.

Principalul criteriu de ierarhizare a ofertelor este valoarea ajutorului solicitat (Euro)/MWh

Valoarea ajutorului de stat pentru o întreprindere nu depășește 10.000.000 euro  indiferent de numărul de oferte depuse. Practic,  ajutorul de stat solicitat este de maximum 100.000 EUR per MWh de stocare instalat. 

Intensitatea sprijinului public este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, firma beneficiară trebuind să suporte din resurse proprii doar cheltuielile neeligibile din proiect. 

Solicitanții eligibili sunt :

  • Operatorii economici de tip Societăți comerciale (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, exclusiv întreprinderi nou înființate),
  • Regiile autonome.

Proiectele propuse sunt eligibile dacă:

  • se implementează pe teritoriul României
  • vizează construirea unei instalații de stocare a energiei electrice de tipul „în spatele contorului” conectată la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile, inclusiv centrale hidroelectrice;
  • terenurile necesare investiției sunt acoperitoare pentru investiția propusă; sunt libere de sarcini, nu fac obiectul unor litigii în curs de soluţionare și nu fac obiectul oricărei revendicări

Perioada de implementare a proiectului este de maxim 24 de luni de la semnare contractului de finanțare

Modalitatea de implementare:

  • Beneficiarii implementează mai întâi proiectul pe cheltuiala lor și apoi decontează cheltuielile eligibile, în limita ajutorului de minimis.
  • Beneficiarii pot solicita, după semnarea Acordului de finantare nerambursabilă, pre-finanțare de maximum 30% din valoarea totală a ajutorului de stat solicitat, pentru care este  necesară prezentarea unei scrisori de garanție bancară emisă de o instituție bancară sau nebancară din România/alte state membre ale Uniunii Europene, autorizată de BNR, pentru suma solicitată la prefinanțare, care să fie valabilă până la data la care Beneficiarul justifică suma primită la prefinanțare.
  • Plata cheltuielilor efectuate se va face pe baza unei cereri de rambursare depusă de beneficiar în termen de 30 de zile de la data punerii în funcțiune și conectarea la rețea a capacității finanțate.

Sustenabilitatea și durabilitatea proiectului trebuie să fie menținută pe o perioadă de minim 5 ani, iar cererea de finanțare trebuie să conțină modul în care proiectul se va auto susține financiar după încetarea finanțării solicitate prin Cererea de finanțare, capacitatea de a asigura operarea și întreținerea investiție după finalizare (entități responsabile, fonduri, activități, orizont de timp).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Tot mai mulţi copii ajung la spital după o provocare pe TikTok

0
Trei copii, cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, au ajuns la Spitalul Judeţean Arad, din cauza provocării "Superman Challenge" de pe TikTok.Copiii sunt din localităţi diferite şi au suferit numeroase fracturi, doi având nevoie de operaţie. CITEŞTE ŞI:...