La câţiva paşi de Fântâna Zodiac, din Parcul Carol, monument istoric amenajat pe dealul Filaret între anii 1900 şi 1906, la iniţiativa lui Ion Lahovari, se află singura stradă în trepte din București.
La sfârşitul secolului al XVIII-lea, în zona Dealul Filaret din Sectorul 4 al Capitalei se afla o zonă viticolă. Astazi este un cartier pitoresc cu străduţe frumoase pline de istorie. Zona poartă numele lui Filaret, Mitropolit al Ungrovlahiei la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
Zonă încărcată de istorie
Iar una dintre cele mai pitorești străzi de pe Dealul Filaret este strada Xenofon, veche de peste 200 de ani. Are doar 70 de trepte și o lungime de aproximativ 100 de metri, fiind unica stradă în trepte din Capitală.
În capătul de sus al acesteia se află rotonda Şuter după numele lui Adolf Şuter, arhitect elveţian, prieten bun al Regelui Carol I. Sedus de panorama Bucureştiului, arhitectul şi-a ridicat un castel cochet. În prezent, clădirea este hotel de cinci stele.
Strada Xenofon face legătura între strada Dr. Constantin Istrati (Piaţa Libertăţii) și rondul Aleii Suter. În urmă cu 100 de ani, arhitectul elvețian Gustav Adolf Suter a realizat schițele modernului cartier G. A. Suter, care includea Aleea Suter și vechiul Palat Suter, astăzi Hotelul Carol Parc.
În anii 2015, singura stradă în trepte din Capitală a fost pictată și readusă la viață în culori vii, fapt ce a atras numeroși vizitatori. Chiar dacă astăzi culorile s-au șters și pe alocuri este neîngrijită, străduța în trepte își păstrează farmecul și misterul.
Întreaga zonă este încărcată de istorie. Cum urci pe scări și ajungi la capătul lor, pe Dealul Filaret, ești întâmpinat de o mulțime de monumente istorice: Hotelul Carol Parc (Palatul Suter), Muzeul Tehnic Profesor Inginer Dimitrie Leonida, Autogara Filaret – unde a funcționat prima gară din București, Fântâna George Cantacuzino, Arenele Romane etc.
Cetățeanul TV