luni, noiembrie 25, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăSectorul 5. La „Bulivar”, birjar, la Grand Hotel du Boulevard!

Sectorul 5. La „Bulivar”, birjar, la Grand Hotel du Boulevard!

-

Printre edificiile-emblematice ale sectorului 5 și, evident, ale Capitalei, se află și Grand Hotel du Boulevard, recomandat ca atare de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al sectorului.

Cu o istorie pe măsură, edfificiul istoric atrage toate privirile, m-ai ales că a fost, în sfârșit, renovat, de ceva ani, după ce “zăcuse în mizerie”!

Grand Hotel du Boulevard, cel mai vechi hotel al Capitalei

Pe Bulevardul Regina Elisabeta există unul dintre cele mai vechi  hoteluri din București, „Boulevard”, a cărui piatră de temelie a fost pusă în anul 1867 de către Alexandru Orăscu, care este și arhitectul clădirii Universității București.

Grand Hotel du Boulevard

Grand Hotel du Boulevard este unul dintre cele mai vechi hoteluri din București, fiind construit, cum spuneam, de către arhitectul clădirii Universității București, Alexandru Orăscu,începând cu anul 1867. Hotelul și-a deschis pentru prima dată ușile către public în anul 1873, sub numele de Hotel Herdan, care se va schimba în 1877 în Grand Hotel du Boulevard. Monumentala clădire a Grand Hotel du Boulevard, aflată vis-a-vis de Cercul Militar, a fost construită la jumătatea secolului XIX, pe terenul marelui boier Vintilă Corbeanu, și a fost mai târziu cumpărată de către Jacques Herdan, proprietarul fabricii de pâine de pe șoseaua Orhideelor. Construcția hotelului, proiectat de Alexandru Orăscu, angajat din 1851 ca arhitect al statului în Direcția Lucrărilor Publice, începe în anul 1869 și durează câțiva ani buni, astfel luând naștere prima fațadă a bulevardului ce pornea de la Universitate.

Grand Hotel du Boulevard, spațiu pentru Arte

În anul 1873, hotelul a găzduit o prestigioasă expoziție de pictură cu opere din colecțiile domnitorului Carol I, Mihail Kogălniceanu, Grigore Cantacuzino, Alexandru Odobescu, Cezar Bolliac și Theodor Aman. De-a lungul timpului, „Grand Hotel du Boulevard” a fost atât clădire emblematică a Capitalei, cât și un etalon de civilizație și eleganță, fiind frecventat de personalități ilustre din înalta societate bucureșteană. Între coloanele de marmură și candelabrele aurite erau expuse lucrări de Lucas Cranach, Tiţian, Tintoretto, Watteau și Fragonnard.

Grand Hotel du Boulevard, strălucitor club de dans

Grand Hotel du Boulevard

Recepții diplomatice, dineuri de gală și baluri somptuase au îmbogățit atmosfera boemă a prestigioasei clădiri. Înaintea Primului Război Mondial, sala de marmură era cea mai șic locație bucureșteană, iar în perioada interbelică tineretul high-life venea aici să exerseze noi pași de dans cu influențe vestice. De-a lungul timpului, Grand Hôtel du Boulevard a găzduit săli de pictură, întruniri parlamentare, iar în saloane, după 1918 se organizează Pour toi et pour moi, un club de dans cunoscut în perioada respectivă.

Hotel românesc medaliat cu aur la Milano și Torino

Hotelul Grand Hotel du Boulevard strălucea nu numai prin opulența decorului arhitectural, ci și prin modernitatea tehnică: a fost primul hotel bucureștean dotat cu apă curentă în camere, iar în 1904 a fost iluminat electric și dotat cu ascensor. În perioada în care hotelurile nu erau clasificate în funcție de numărul de stele, Grand Hotel du Boulevard a primit medalii de aur la expoziția de la Milano în anul 1906 și la cea de la Torino în 1911. Influența internațională s-a arătat până în anul 1937, prin faptul că hotelul, restaurantul și cafeneaua au fost conduse de către manageri străini precum John Muller, H. Horn, Fr. Screiber, M. Bertola, S. Rosenthal. Începând cu 1877 hotelul se numește Grand Hôtel du Boulevard și este primul hotel bucureștean care a tras apă curentă. Hotelul este apreciat dar prețurile sunt mari, de exemplu, o cameră modestă costă 12 franci pe zi în anul 1877.

Atentat împotriva lui Carol al II-lea

Grand Hotel du Boulevard

În anul 1934, patru ofițeri ai armatei române pun la cale un atentat împotriva regelui Carol al II-lea. Aceștia se cazaseră în hotel la etajul doi, în camera 44, și au plănuit uciderea regelui în Noaptea de Înviere, în momentul în care alaiul regal trecea pe sub balcoanele hotelului spre Dealul Mitropoliei. Atentatul a eșuat, ofițerii fiind arestați. Mai târziu, regimul de după război a naționalizat hotelul, la parterul acestuia deschizându-se Librăria Academiei, acolo unde fusese celebra Librărie Alcalay.

Indiferent de vremuri, a fost etalon de civilizație și eleganță

De la bun început, clădirea situată la intersecția principalelor artere ale capitalei, Podul Mogoșoaiei și Bulevardul Academiei (numit din anul 1871 Bulevardul Elisabeta) a avut destinații multiple: hotel, restaurante, spații comerciale. În timp s-au adăugat și altele, astfel că între anii 1941-1944, a găzduit comandamentul trupelor germane din România, iar între 1950 și 1974 a fost sediu ministerial. Timp de decenii, Grand Hotel du Boulevard a fost nu numai un edificiu emblematic al Bucureștilor, ci și un etalon de civilizație și eleganță. Acesta este capitalul de prestigiu pe care actuala restaurare și-a propus să-l resusciteze, la parametrii actuali de calitate, confort și eficiență.

CITEȘTE ȘI Sectorul 5. Casa Poporului, a doua cea mai mare clădire din lume după Pentagon

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...