Seceta afectează tot mai multe localităţi din ţară, iar mii de oameni primesc apă potabilă cu porţia. Soluţia găsită de autorităţi, pentru a controla volumul care se consumă, a fost de a da apa după un program.
În Iaşi, în mai multe comune printre care Româneşti, Todireşti sau Lespezi, apa potabilă, va fi furnizată după un program fix, cel puţin o lună. Oamenii primesc apă cu porţia pentru că societatea de distribuţie nu poate asigura alimentarea în regim non-stop.
CITEŞTE ŞI: Ce spune premierul despre criza alimentară din România
În Chinteni, judeţul Cluj, administraţia locală a interzis localnicilor să mai ude culturile agricole.
În judeţul Gorj situaţia este chiar mai serioasă. Gospodarii riscă să fie amendaţi cu până la 2.000 mii de lei dacă îşi udă grădinile. Asta înseamnă că principala sursă de hrană, respectiv culturile agricole mici se vor usca.
În alte două localităţi din judeţul Neamţ, Băltăţeşti şi Agapia, crescătorii de animale sunt nevoiţi să care zilnic sute de litrii de apă pentru a le adăpa. Apa potabilă de la reţea vine cu porţia. Oamenii apelează la fântâni, dar şi aici pânza freatică este scăzută.
Singura speranţă este ploaia
Şi în judeţul Botoşani, de asemenea seceta are efecte cumplite. De aproape 20 de ani aşa este în oraşul Flămânzi, vară de vară. Oamenii fie rămân fără apă cu zilele, fie o primesc cu porţia. Singura variantă rămasă este să facă provizii de fiecare dată când au ocazia. Principala problemă aici ar fi reţeaua de distribuţie foarte veche.
În Arad, în timp ce localnicii se sufocă la temperaturi de peste 38 de grade, în trei localităţi apa la robinet curge doar şase ore pe zi.
Singură speranța rămâne ca în zilele următoare să plouă și ca rezervele de apă să poată fi alimentate, măcar pentru o scurtă perioadă de timp, și să nu se ajungă la situații ca în Spania sau Italia unde anumite activități consumatoare de apă au fost sistate.
Cetățeanul TV