Un comunicat al Colegiul Naţional al IRRD 1989, în care acest organism îşi exprimă surpriza şi îngrijorarea în legătură cu anunţul Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor Luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 privind retragerea titlului de Luptător cu rol determinant în Revoluţia Română din decembrie 1989 acordat lui Alexandru Mironov, dezvăluie că fostul colaborator fidel al lui Ion Iliescu este, astăzi, Preşedinte al IRRD 1989.
Consilierii și purtător de cuvânt al președintelui Ion Iliescu, Alexandru Murad Mironov a fost numit de acesta, în perioada 28 august 1993 – 11 decembrie 1996, ministru al tineretului și sportului.
Din decembrie 2004 a fost instalat de președintele României Ion Iliescu în conducerea Institutului Revoluției Române.
Tot comunicatul Institutului unde Mironov figurează că președinte informează că:
„În ce priveşte în mod concret pe colegul nostru Alexandru Mironov, hotărârea Secretariatului de Stat ignoră momentele dramatice în care dumnealui, alături de alţi colegi, la ora la care în Radio nu se ştia de fuga lui Ceauşescu, au reuşit să dezarmeze grupa de militari aparţinând Securităţii, care primiseră ordinul să zădărnicească orice acţiune împotriva regimului ceauşist. Aceşti militari, conform ordinelor primite, aveau armele încărcate cu glonţ pe ţeavă spre a face uz de ele în împrejurarea revoltei populaţiei.
Trebuie subliniat că din personalul Radioului, doar Alexandru Mironov şi încă patru colegi au decis să ia atitudinea de a bloca eventuală acţiune a militarilor şi apoi să pătrundă în studioul de emisie şi să adreseze o chemare către ţară (înregistrarea există în arhiva de aur a Radiodifuziunii). După declanşarea acţiunilor cu caracter terorist în seara zilei de 22 decembrie, o foarte mică parte din personal, câteva zeci de lucrători tehnici şi redactori, au continuat să rămână în Radio, asigurând legătura cu ţara.
Colegiul Naţional îşi exprimă încrederea că adevărul şi dreptatea cu privire la contribuţia în Revoluţie a Colegului nostru Alexandru Mironov sunt de nezdruncinat.
Nu există Revoluţie fără revoluţionari!”.
Înființat de Ion Iliescu pentru a scrie varianta sa despre Revoluția din 1989 și de a eluda lovitura de stat care i-a urmat a fost desființat, pe 15 februarie 2021, când Senatul a adoptat legea OUG 91/2019 pentru desființarea IRRD
Pe 24 martie 2021, CCR a declarat neconstituțională legea de adoptare a OUG de desființare.
Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 – Parcurs
• Se înființează prin Legea 556/2004 cu misiunea de a cerceta istoria Revoluției din 1989
• Prin Decretul 1151/2004 președintele Iliescu numește pe viață 25 de membri ai Colegiului Național, dintre colaboratorii și susținătorii săi
• În 2019 PNL inițiază OUG 91/2019 pentru desființarea IRRD, ordonanță respinsă de majoritatea parlamentară dominată de PSD
• Pe 9 octombrie 2020 președintele Iohannis trimite spre reexaminare legea de respingere a OUG 91/2019
• Pe 15 februarie 2021 Senatul adoptă prin lege OUG 91/2019 pentru desființarea IRRD
• Pe 24 martie 2021 CCR declară neconstituțională legea de adoptare a OUG de desființare
Desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD) a fost declarată neconstituțională de CCR cu unanimitate de voturi. Senatul adoptase o lege prin care institutul urma să fie desființat, contestată însă la CCR de PSD, urmașul FSN.
Institutul era condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, ambii trimiși în judecată în dosarul revoluției române.
Despre decizia CCR, Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, declara: „Chiar dacă nu cunoaștem încă motivele acestei decizii, e evident că ea vine în întâmpinarea dorințelor PSD care a depus, prin cei 33 de parlamentari semnatari, sesizarea. Nu e prima dată, judecătorii CCR sunt majoritar oameni de partid proveniți din atelierele PSD”.
Cetățeanul TV