Pandemia nu s-a terminat, iar numărul cazurilor de COVID-19 se află pe o pantă ascendentă, avertizează ministrul Sănătății. Ministrul Sănătăţii estimează o creştere a numărului de îmbolnăviri în perioada urmatoare.
Alexandru Rafila a subliniat că suntem încă în valul 5, iar românii ar trebui să fie foarte atenţi şi să respecte măsurile sanitare, chiar dacă ele nu mai sunt obligatorii.
Creştere rapidă
Eu cred că în următoarele săptămâni vom asista la o creştere destul de rapidă.
Avem deja un număr de reproducere de 1,07, deja am depăşit ieri pentru prima dată, din nou acest coeficient de 1, deci e clar că intrăm pe o pantă crescătoare şi trebuie să fim pregătiţi.
Eu sper că după o creştere care să nu dureze mai mult de câteva săptămâni să intram pe un trend descrescător, astfel încât aceasta vară să decurgă fără probleme”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Reintroducerea restricţiilor
De asemenea, Alexandru Rafila a anunțat miercuri, că nu exclude posibilitatea reintroducerii unor restricții de limitare a răspândirii virusului COVID-19, în cazul în care gradul de ocupare a paturilor din secțiile ATI ale spitalelor ar trece de jumătate.
Ministrul Sănătăţii a precizat că în prezent sunt 1.900 de paturi ATI disponibile pentru pacienți infectaț cu COVID-19 și doar 25% din aceste paturi sunt ocupate.
Testarea împotriva COVID-19 este în continuare „încurajată” de către ministrul Sănătății. Acesta recomandă folosirea măștilor, mai ales în spațiile închise, dar și distanțarea socială.
Totodată, ministrul Sănătății spune că un eventual val șase de COVID poate fi luat în calcul din această toamnă şi ar presupune o altă tulpină care să se transmită susținut în comunitate.
„Un eventual val șase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puțin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă.
Dar nu putem discuta de un val șase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val șase. Un val șase presupune o altă tulpină care circulă și care se transmite susținut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, așa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populația în mod inutil”, a declarat Alexandru Rafila, la rfi.ro.
Cetățeanul TV