Biroul Permanent National al PSD se reuneste luni in sedinta pentru a discuta mai multe teme de actualitate, printre acestea aflandu-se si proiectul PNL care i-ar permite lui Klaus Iohannis sa candideze la alegerile parlamentare.
CITEŞTE ŞI: AUR și-a prezentat candidații la parlamentare. Ce le-a cerut George Simion VIDEO
Potrivit reprezentantilor PSD, in cadrul BPN discutiile vor viza bilantul inundatiilor si masurile luate de administratiile social-democrate; pregatirile pentru campania electorala; propuneri legislative, precum cea de modificare a Legii 208/2015, ce ar permite presedintelui Romaniei sa candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie, ca independent, pe listele unui partid politic sau ale unei aliante politice.
Premierul Marcel Ciolacu anunta pe 19 septembrie ca Biroul Permanent National al PSD va decide luni daca sustine proiectul de lege depus de PNL referitor la candidatura lui Iohannis la parlamentare. „Luni, am convocat un Birou Permanent National al Partidului Social Democrat unde vom lua decizia. Avem o agenda normala, ce tine si de viitoarele alegeri si de intrarea in campania electorala, dar este si acest lucru pe ordinea de zi. Am un motiv foarte serios de a ma consulta cu colegii mei, lucru pe care l-am facut de fiecare data”, spunea Ciolacu.
Propunerea legislativă
Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu si Gabriel Andronache au depus, miercurea trecuta, la Parlament, o propunere legislativa care prevede ca presedintele Romaniei poate candida, in ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau aliante la alegerile parlamentare. Proiectul modifica, in acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului si Camerei Deputatilor.
„Presedintele Romaniei, in functie de data alegerii Camerei Deputatilor si Senatului, daca se afla in ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei aliante politice sau unei aliante electorale pentru obtinerea unui mandat de senator sau de deputat. In cazul in care este ales senator sau deputat, presedintele Romaniei este obligat, dupa validare, sa opteze intre calitatea de senator sau deputat si cea de presedinte”, stipuleaza proiectul.
Sambata, prim-ministrul a revenit cu precizari, afirmand ca nu crede ca este nevoie de legislatie suplimentara pentru ca presedintele Klaus Iohannis sa poata candida pentru un post de parlamentar.
Observaţiile Consiliului Legislativ
„Vom reuni Biroul Permanent National in ziua de luni, pentru a lua o decizie impreuna cu colegii mei, cum este corect. Pe drum, impreuna cu domnul vicepremier, ne-am uitat foarte atent si la observatiile Consiliului Legislativ si am dat in lucru la specialistii nostri, care au expertiza, sa ne faca si ei un punct de vedere. La prima vedere (…) nu este nevoie de legislatie suplimentara ca domnul presedinte, daca isi doreste sa candideze, sa candideze. (…) Imi pare rau de colegii de coalitie, poate ar fi trebuit sa aprofundeze mai mult sau sa se sfatuiasca, sa iasa din cercul propriu, sa se sfatuiasca cu mai multi specialisti. Daca concluzia specialistilor va fi aceeasi cu observatiile Consiliului Legislativ, vom lua o decizie. Daca nu, vom lua alta decizie”, a aratat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.
In replica, presedintele Partidului National Liberal, Nicolae Ciuca, a declarat ca nu crede ca s-ar fi iesit cu proiectul PNL daca nu ar fi fost nevoie de legislatie suplimentara in acest sens, dar o sa verifice acest lucru.
„Nu am cunostintele necesare pe acest domeniu. O sa discutam cu juristii nostri, cu specialistii nostri si o sa verificam daca este asa. Din ce stiu in momentul de fata, pentru ca nu cred ca se iesea cu un astfel de demers, daca exista aceasta posibilitate. Dar o sa verificam”, a spus liderul PNL.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul PNL, cu mai multe observatii. „Apreciem ca presedintele Romaniei are dreptul de a candida pentru functia de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei aliante politice sau electorale, chiar si in lipsa normei preconizate”, se arata in avizul dat de Consiliul Legislativ.
Cetățeanul TV