Prima zi de primăvară aduce vestirei Babei Dochia, care ne va arată cum ne va merge pe tot parcursul anului. Iată ce zic vechile tradiții despre această zi.
CITEŞTE ŞI: Mafia de la Complexul Energetic Oltenia descrisă pentru DNA de președintele Directoratului. DOCUMENTE
1 martie este prima zi de primăvară și tradiția spune că zilele Babei ne arată cum ne va merge pe tot parcursul anului. Există obiceiul ca între 1 și 9 martie fiecare om să-și aleagă câte o zi, adică o „babă”, care îi va arăta cum va fi anul în curs pentru el, în funcție de vreme.
Primele zile de martie mereu schimbătoare sunt ale babelor. Bunicii noștri știau că primele zile din această lună sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei le-au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor.
De unde vine acest obicei? Etnografii spun că mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Există credința că Baba Dochia și-a luat numele de la Sfânta Muceniță Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie. Dacă ținem seama că în străvechiul calendar roman anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară.
Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel cald. Astfel, perioada cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaștere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.
Legendele despre Baba Dochia
Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase. Una dintre ele o înfățișează ca o babă ce avea o noră, pe care o necăjea ori de câte ori îi ieșea ocazia. Odată, la 1 martie, o trimite să spele lâna, dar nu oricum, ci din neagra să o facă albă. Pe noră o ajută un înger. Îi dă o floare albă și îi spune să spele lâna cu ea.
Baba Dochia decide să plece cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvara pentru că și-a văzut noră cu floarea în mână. Ea își pune 9 cojoace de blană și urcă cu oile la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, plouă și i se udă cojoacele. Se dezbracă rând pe rând de cojoace, iar când rămâne în cămașă, vine gerul și o îngheață. Dumnezeu a transformat-o în stâncă, împreună cu oile, să rămână amintire.
Cum să calculezi Babele
O metodă spune că alegi la întâmplare o zi între 1 și 9 martie. O altă tradiție relevă că baba e ziua ta de naștere: dacă ești născut între 1 și 9 ale oricărei luni atunci și baba va fi în ziua respectivă.
De exemplu, dacă ești născut pe data de 6 decembrie, baba va fi pe 6 martie. Iar dacă data nașterii este formată din două cifre, spre exemplu data de naștere 21, atunci cifrele se adună. Așadar, baba va fi pe data de 3 martie.
Cetățeanul TV