Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat lege acare întărește învățământul în limba ucraineană în școli, reformă criticată de autoritățile din România și din alte țări din regiune care au comunități etnice în această republică ex-sovietică, relatează France Presse.
Această reformă a învățământului restrânge progresiv spațiul acordat disciplinelor studiate în colegii și în licee în limbile minorităților naționale puternic implantate în Ucraina — precum comunitățile română, ungară, poloneză — în profitul cursurilor în limba ucraineană. Elevii proveniți din aceste minorități vor putea totuși să învețe în continuare în limbile lor materne, dar în discipline separate.
Această lege, care urmează să intre în vigoare în 2020, nemulțumește de mai multe săptămâni autoritățile țărilor din regiune. AFP notează că președintele României, Klaus Iohannis, considerase joi că această lege „va limita drastic accesul minorităților la educație în limba lor maternă” și și-a anulat în semn de protest vizita prevăzută în Ucraina.
Această lege afectează de asemenea importantele comunități ungare și poloneze din Ucraina.
Explicațiile Kievului
Într-un comunicat, președinția subliniază că șeful statului Petro Poroșenko „insistă asupra faptului că această lege ridică limba ucraineană la limbă oficială pe parcursul educativ”. Noua lege sporește rolul utilizării limbii ucrainene în procesul de învățământ, menționează șeful statului ucrainean în comunicatul citat de BucPress.
„Această lege asigură egalitatea șanselor pentru toți”, precizează comunicatul. „Ea garantează fiecărui absolvent cu diplomă bune capacități lingvistice esențiale pentru o carieră reușită în Ucraina”, se subliniază în text. Locul limbii ucrainene este, de asemenea, o problemă în regiunile estice ale acestei țări, controlate în prezent de rebelii separatiști proruși și care se confruntă din 2014 cu un conflict sângeros, potrivit AFP.
Potrivit serviciului de presă al șefului statului ucrainean, citat de BucPress, Petro Poroșenko a comunicat că reforma învățământului „este una dintre cele mai importante reforme, care va îmbunătăți calitatea educației”, asigurând pașii necesari pentru includerea Ucrainei în spațiul educațional european.
„Ucraina a demonstrat și va demonstra în continuare o astfel de atitudine față de minoritățile naționale care corespunde cu obligațiile noastre internaționale, în concordanță cu standardele europene, fiind un model pentru țările vecine”, mai spune Poroșenko în comunicat.
Cetățeanul TV