Dosarul clasat de către Direcția de Investigare a Criminalității Organizate și Terorism în legătura cu marcarea în cuvinte jignitoare a Catedralei Mântuirii Neamului face cale întoarsă.
După ce a fost clasat Patriarhia a contestat decizia, iar procurorul ierarhic superior a stabilit că dosarul trebuie investigat iar, lucru statuat și de judecătorii Tribunalului București. Așa că în acest moment la DIICOT se va face o altă investigație cu privire la persoana care a marcat pe Google Maps, Catedrala, în mod eronat.
Pe 11 mai 2020, reprezentanții Patriarhiei Române au sesizat autoritățile despre un posibil caz de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice și transfer neautorizat de date informatice. În plus, conducerea BOR a făcut o plângere pentru incitare la ură și discriminare, semn că șefii bisericii nu prea au gustat „gluma”.
Dosar in rem
O lună mai târziu, DIICOT a dispus începerea urmării penale „in rem” (cu autor necunoscut), ocazie cu care l-a audiat pe șeful departamentului IT de la Patriarhia Română. Atunci s-a descoperit faptul că acesta a reușit chiar să intre in contact cu presupusul făptaș. Ba chiar ar fi și reușit să îl sune și să îi ceară socoteală pentru ceea ce a făcut. Doar că bărbatul nu doar că nu a recunoscut ceea ce i se imputa, ba chiar a spus că a protejat domeniul față de persoanele rău intenționate.
În paralel cu acțiunea de la DIICOT, Patriarhia Română s-a adresat și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care în 2020 a amendat cu 10.000 de lei compania Google Bucharest pentru încălcarea dreptului la demnitate, pe motiv că nu a luat nicio măsură pentru corectarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului. Așa că autorul este așteptat și la CNCD acolo unde a fost citat tot la solicitarea Patriarhiei.
Cetățeanul TV