Prefectul Capitalei, Toni Greblă a anunţat marţi că primarul Nicuşor Dan l-a invitat miercuri la o discuţie pe tema PUZ-urilor zonelor protejate.
O să vedem ce documente prezintă primarul General şi cu asta se încheie, a mai spus prefectul, el arătând că nu are un scop în sine să atace PUZ-urile în instanţă, de dragul de a ataca nişte acte administrative şi nu i-ar fi trecut prin cap să verifice legalitatea adoptării unor acte în anul 2000, deci de acum 23 de ani, dacă Primarul General însuşi nu ar fi solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice acest lucru.
„În sfârşit, Primarul general a trecut la un comportament, la o atitudine mai normală şi anume ne-a invitat mâine la o discuţie, la o analiză, pe mai mulţi responsabili în domeniu, pentru că nu eu sunt singurul care are responsabilităţi în acest domeniu, este vorba şi de ministrul Dezvoltării şi de consilierul de cultură şi culte de la Preşedinţie, este invitat rectorul Universităţii de Arhitectură, preşedintele Ordinului Arhitecţilor şi România, astfel încât sperăm să elucidăm acest aspect, există zone protejate în Bucureşti, cele 86 care se zice că ar fi fost adoptate în anul 2000?”, a spus Toni Greblă.
Prefectul a arătat că discuţia în acel moment se încheie, dar dacă nu există aceste zone protejate, atunci „atacăm în instanţă când ne convine, când nu ne convine un PUZ, unele sunt bune din punctul de vedere al primarului, altele nu sunt bune”.
Atitudine discreţionară
„O astfel de atitudine discreţionară nu face bine, dacă ele există şi au fost adoptate de CGMB, până vor fi adoptate altele în locul lor ele rămân în vigoare. Dar, cel care le-a redescoperit acum este primarul General, care în toamna acestui an, prin octombrie, a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice legalitatea adoptării PUZ-ului din Bulevardul Primăverii nr 1, având dubii că acesta a fost adoptat legal. În verificări, Inspectoratul a cerut Primăriei documentele originale, planşele desenate, scrise, şi regulamentul de aprobare, adoptate în şedinţa în anul 2000 sau care ar fi trebuit să fie adoptate în şedinţa din decembrie 2000 a Consiliului Municipal. Sper surpriza tuturor, primăria Municipiului a comunicat că acele documente nu se găsesc în arhiva instituţiei şi de aici a început suspiciunea că ele nu ar exista”, a spus prefectul.
„O să vedem miercuri ce documente prezintă primarul General şi cu asta se încheie. Nu am un scop în sine să atac de dragul de a ataca nişte acte administrative. Nu mi-ar fi trecut prin cap să verific legalitatea adoptării unor acte în anul 2000, deci acum 23 de ani, dacă Primarul General însuşi nu ar fi solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice legalitatea adoptării acelui PUZ, acel PUZ probabil făcând probabil parte din categoria PUZ-urilor care nu îi plac domnului primar general, pentru că există alte PUZ-uri care îi plac”, a mai spus Toni Greblă.
Întrebat dacă ar fi putut Consiliul general să adopte acele hotărâri în lipsa documentaţiilor de urbanism, prefectul a răspuns: „Când am auzit şi eu, am crezut că nu poate fi posibil însă primăria ne-a răspuns că nu se găsesc acele documente în arhiva Primăriei şi atunci trebuie elucidat acest aspect. Nici eu nu am crezut posibil, dar aparenţa ne duce cu gândul că ceva s-a întâmplat în anul 2000 şi că nu e tocmai foarte curat acest subiect”.
Cetățeanul TV