Mai mulți producători de autovehicule acuză Municipalitatea că a introdus condiții speciale la licitația pentru 100 de autobuze electrice care ar putea favoriza o firmă anume.
Mai exact, instituția cere ca vehiculele să aibă supercapacitori, un fel de rezervă pentru bateriile cu capacitate redusă. Companiile care au depus oferte spun că o astfel de tehnologie nu se pretează pe autobuzele complet electrice, ci pe cele hibrid sau pe vehiculele pe șine.
100 de autobuze electrice
Primăria Municipiului București organizează o licitație pentru achiziția a 100 de autobuze electrice și a infrastructurii de încărcare a acestora, iar contractul este estimat la 304,65 de milioane de lei, fără TVA, echivalentul a 61,5 milioane de euro. În jur de 218 milioane de lei din această sumă sunt bani europeni.
CITEŞTE ŞI: Acuzaţii EXPLOZIVE: Nicuşor Dan ar putea băga Capitala în insolvenţă!
Producătorii argumentează că autobuzele își pot face treaba și fără condensatori și pot îndeplini condițiile cerute de autonomie și capacitate de încărcare și fără să fie nevoie de aceștia. Companiile acuză că prin condiția respectivă este favorizat un anumit tip de producător, adică unul care are deja omologate autobuze cu baterii și supercapacitori, și este limitată competiția. Mai mult, omologarea unui nou tip de vehicul cu această combinație durează câteva luni, astfel că nici nu pot construi un model nou doar pentru Primăria Capitalei.
„Poate există deja un ales, care și-a făcut extensia aia la omologare și vine cu ea la licitație. Am vorbit cu mai multe companii, Anadolu, Mercedes, BYD – aparent, nu are nimeni așa ceva. Suntem și noi curioși cine are”, au declarat pentru Libertatea reprezentanții Solaris. „Combinația bateriilor de tracțiune cu supercapacitori în cazul autobuzelor electrice, dacă nu este una neauzită, este cu siguranță foarte, foarte rară”, afirmă un producător în solicitarea către PMB, obţinută de Libertatea.
Cetățeanul TV