Reprezentanții Ministerului Apararii Naționale (MApN) au anunțat că au anulat licitația de achiziție de mașini blindate și că vor relua atribuirea contractului de înzestrare a Armatei Române cu până la 286 de blindate ușoare.
Armata a anulat licitația privind atribuirea unui contract de 360 de milioane de lei prin care se achiziționa până la 286 de autovehicole militare ușoare si cu blindaj (gen Humvee). Motivul oficial pentru care Ministerul Apărării a decis sa reia licitația este dat de faptul ca ofertele depuse nu au respectat condițiile tehnice.
“Procedura de atribuire prin licitaţie restransă a fost anulata in baza art. 181 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 114/2011, întrucât oferte depuse de operatorii economici au fost neconforme, neindeplinind în totalitate cerințele tehnice precizate prin specificaţia tehnică de achiziţie”, s-a transmis de la Secția de Presa din cadrul Ministerul Apararii Naționale (MApN).
În luna septembrie a anului trecut, Romtehnica – companie deținută de Ministerul Apărării Naționale (MApN) și care se ocupă de dotarea Armatei Române – a demarat o licitație de peste 360 de milioane de lei pentru dotarea trupelor la standarde NATO cu blindate ușoare. (Numărul anunțului de licitație din SEAP: 169871 / 20.09.2016). În schimbul sumei prevazute în contract, Armata ar fi beneficiat de până la 286 de astfel de autovehicole militare cu blindaj.
Stângăcii și suspiciuni
Inițial, contractul părea a fi pregătit pentru grupul Teamnet, înființat de fostul deputat Sebastian Ghiță. Asta pentru că în cadrul licitatiei s-a cerut un cod CAEN, 3040, pe care societatea Teamnet Engineering îl obținuse cu doar două săptămâni înainte de solicitarea reprezentanților Armatei. Acest cod CAEN permiterea realizarea de blindate militare în România, iar restul participanților, mari companii din domeniu, aveau doar un cod CAEN general privind activitățile auto.
Printre companiile care au depus oferte au fost producători din din Israel, SUA, Italia, Spania, Polonia și nu numai: asocierea Pro Optica (lider) și Nurol Makina, Uroversa, Iveco Defence Vehicles SpA, Nimr Automotive LLC, Radacini Motors sustinuta de Oshkosh Defense LLC, Israel Aerospace Industries LTD, Plasan Sasa Ltd, Elbit Systems Land and C41 LTD, asocierea Carmor Integrated Vehicle Solutions LTD & Starc4Sys, asocierea AMZ-Kutno SA-Telsec SRL si asocierea Shladot Limited (lider) si Wawrzaszek ISS Sploka z Organiczona Odpowidzialnoscia Sploka Komandytowa. După mai multe etape eliminatorii, înainte de anularea licitației, ofertele rămase în joc erau cele de la Elbit (Israel) și Uroversa (Spania).
Pe parcursul etapelor licitației restrânse, odata cu parcurgerea de către ofertanți a condițiilor tehnice ale blindatelor s-a descoperit ca MApN, prin Romtehnica, cerea un motor eco inexistent, atestat cu minim Euro 5, dar care să funcționeze cu motorină și cu kerosen.
Reprezentantii Registrului Auto Roman (RAR) au precizat că o astfel de motorizare nu există. „Nu avem informații despre motoare omologate european din punct de vedere al poluarii chimice și care să funcționeze cu astfel de combustibili, dar teoretic este posibil”, ne-a transmis Dana Stuparu, de la biroul de presă al RAR.
Mașinile blindate ajung la soldați peste doi ani
Reprezentanții Ministerului Apărării susțin că vor cauta motivele responsabile de anularea licitației. “Procedura de atribuire se va relua după epuizarea tuturor căilor de atac avute la dispoziţie de operatorii economici împotriva actelor autorităţii contractante în speţa. Condiţiile de reluare, tehnice şi financiare, vor fi stabilite ulterior, în urma analizarii de către structurile abilitate ale MApN a cauzelor are au condus la anularea procedurii şi stabilirea de către acestea a etapelor de urmat”, ne-au mai transmis reprezentanții Secției de Presă a ministerului de resort.
În urma deciziei, Armata Română va rămâne sa mai foloseasca blindatele vechi în care viața soldatilor este in pericol daca autovehicolul trece peste o mina pentru inca minimum doi ani. Initial, blindate moderne ar fi urmat sa fie puse la dispozitia soldatilor inca de anul viitor.
“De la data semnarii efective a unui eventual contract şi avand in vedere durata fabricarii unui astfel de produs, vehiculele vor putea intra in dotarea Armatei Romaniei dupa o perioada de aproximativ un an”, ne-au mai precizat reprezentantii MApN.
Planul de înzestrare a Armatei
Președintele Klaus Iohannis a avut ieri o intalnire cu ministrul MApN, Adrian Tuțuianu, pe tema Planului de inzestrare a Armatei intre 2017-2026, document in care era inclus si achizitia blindatelor. Acest plan va fi va fi prezentat in cadrul viitoarei ședințe a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
La sedinta trecuta de CSAT, proiectul privind planul de inzestrare a Armatei a fost retras pentru ca nu prevederea alocarea a 2% din PIB.
Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 — 2026 stabilește sistemele și echipamentele planificate a fi achiziționate prin Programul anual al achizițiilor publice ale Ministerului Apararii Naționale privind inzestrarea cu armament, tehnica de lupta și materiale cu destinație militara.
Cetățeanul TV