Blindate pentru Armată cu motor „vopsit” ca Euro 5, ultimul contract care i se pregătea lui Sebastian Ghiță înainte de fuga în Serbia

1
1292

Soldații de infanterie riscă să moară în continuare în blindate vechi cu armura subțire pentru că licitația în urma căreia militarii români ar fi beneficiat de blindate sigure încă din acest an riscă să fie anulată. Militarii din Afganistan folosesc vehicule donate de americani ca să nu moară la orice atac.

Oficialii Armatei au cerut participantilor ca blindatele sa aiba un motor care nu exista chiar conform unui raspuns primit de la Registrului Auto Roman. Din acest motiv, majoritatea ofertantilor au anuntat ca vor contesta castigatorul. Si surse din MApN ne-au transmis ca foarte probabil se va relua concursul de oferte.

Un oficial NATO ne-a precizat că speră ca macar România să achiziționeze blindate utilizabile în misiunile alianței, în cadrul licitației nefiind specificată nici măcar condiția ca vehiculele militare să fie unele “cu experiență” NATO. În licitație au mai rămas două oferte depuse de Elbit (Israel) si Uroversa (Spania).

Inițial, contractul părea cu dedicație pentru Teamnet un grup de firme întemeiat și controlat de Sebastian Ghiță. Comisia de licitație a cerut ofertanților să arate dovada că dețin codul de activitate 3040 care pemite activități cu vehicole blindate. Doar Teamnet a știut să ia de la Registrul Comerțului acest cod cu câteva zile înainte de solicitarea Armatei.

În luna septembrie a anului trecut, Romtehnica – companie deținută de Ministerul Apărării (MApN) și care se ocupă de dotarea Armatei Române – a demarat o licitație de peste 360 de milioane de lei pentru dotarea trupelor la standarde NATO cu blindate ușoare. Numai că, printre altele, printre condiții s-a cerut un motor ecologic cu benzină și kerosen care nu există. Mai trebuie precizat că, licitația nu a fost una electronică, ci una restrânsă. După depunerea ofertelor. până pe 20 octombrie 2016, și acceptarea lor, au urmat negocieri și clarificări între beneficiar și ofertanți, etapa care este și acum în desfășurare. 367 de milioane de lei (aproximativ 80 de milioane de euro) au fost oferiți de Romtehnica pentru semnarea unui contract cadru cu compania câștigătoare care ar fi trebuit să ofere, în funcție de solicitările Armatei, între 40 și 286 de blindate ușoare. Mai exact, este vorba de autovehicule militare de timpul celebrelor Humvee americane.

Compania fondată de Ghiță, printre ofertanți

Teamnet Engineering, una dintre firmele din grupul IT – Teamnet (compania IT fondata de Sebastian Ghita, fostul deputat care este anchetat sau judecat în cinci dosare de corupție) a fost cel mai surprinzător participant dintre cei 12 producători de autovehicule militare sau dealeri ai lor.

De reamintit că în baza unui rechizitoriu al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Sebastian Ghiță controleaza de fapt grupul Teamnet, iar acționarul principal al grupului, Bogdan Padiu, ar fi doar un interpus.

Teamnet Engineering a fost susținută pentru depunerea ofertei de compania austriacă Franz Achleitner Fahrzeugbau Und Reifenzentrum Gmbh, producător de autovehicule blindate.

Restul participanților au fost companii din Israel, SUA, Italia, Spania, Polonia si nu numai:  asocierea Pro Optica (lider) și Nurol Makina, Uroversa, Iveco Defence Vehicles SpA, Nimr Automotive LLC, Rădăcini Motors susținută de Oshkosh Defense LLC, Israel Aerospace Industries LTD, Plasan Sasa Ltd,  Elbit Systems Land and C41 LTD, asocierea Carmor Integrated Vehicle Solutions LTD și Starc4Sys, asocierea AMZ-Kutno SA-Telsec SRL și asocierea Shladot Limited (lider) si Wawrzaszek ISS Sploka z Organiczona Odpowidzialnoscia Sploka Komandytowa.

Codul 3040 care îl putea face fericit pe Ghiță

Mai mult, într-o prima faza, pana la sfarsitul anului trecut, era o singura companie  a carei ofertă respecta noile solicitări ale Ministerului Apararii la adresa ofertantilor. Printre acestea, era si prevederea ca participantii sa aiba codul CAEN 3040 care permite realizarea de vehicule militare.

Comisia de evaluare din cadrul licitatiei a cerut ofertantilor cateva clarificari prin adresa SA/BP/568 din 3 noiembrie 2016. Printre acestea era sa declare ca au codul CAEN 3040 specific pentru desfasurarea operatiunilor vizand blindate de lupta pe roti.

Era o singura oferta care respecta acest cod CAEN, este vorba de Teamnet Engineering, in timp ce restul competitorilor aveau ca obiect de activitate comertul cu autovehicule sau altele asemanatatoare. „Desi participau companii care fac blindate de multi ani si ofera blindate inclusiv armatei americane, ni s-a transmis ca oferta tuturor, cu exceptie Teamnet, nu ar putea fi luata in considerare pentru ca nu avem codul CAEN 3040. O singura firma a intuit cumva, ca sa nu spun altfel, ca se va solicita acest criteriu dupa depunerea ofertelor. Este vorba de Teamnet”, ne-a mai spus reprezentantul unei asocieri care a participat la licitatie. Contractul de 367 de milioane de lei urma sa ajunga la compania fondata de Ghita, pentru ca societatea a intuit ca dupa depunerea ofertelor se va solicita codul 3040. Aproape toti participantii la licitatie au protestat si au anuntat ca vor face contestatii sau vor deschide actiuni in instanta, ne-a mai precizat sursa.

Sebastian Ghiță

Schimbare la momentul oportun

Curios, dupa anuntul de licitatie din 20 septembrie al Romtehnica, Teamnet Engineering isi adauga la activitati tocmai codul CAEN 3040.  Pe 14 octombrie, actionarii (Teamnet International, TNI Stock Invest si GES Collaborate Invest si Invest Guidance) aproba extinderea obiectului de activitate cu urmatoarea activitate secunda, codul CAEN 3040 – fabricarea vehiculelor militare de lupta, asa cum se precizeaza in Monitorul Oficial nr. 3833/2016.

În luna noiembrie, Bogdan Padiu, seful grupului Teamnet, a precizat pentru HotNews.ro ca grupul isi extinde domeniul de activitate catre realizarea de produse de tip blindat, dintr-o formalitate, si ca se doreste sa se realizeze doar o drona speciala. “Incadrarea in CAEN-ul 3040 a tinut de o pura chestiune de formalitate, neexistand alte optiuni de clasificare. Activitati precum productie de vehicule de lupta sau fabricare de armament nu sunt vizate de compania noastra”, a declarat acesta.

Serviciul de Presa al MapN ne-a transmis ca s-a cerut acest cod CAEN dintr-o necesitate europena: “Aceasta clasificare incearca sa acopere caracteristicile contractelor de achizitii, prin standardizarea referintelor utilizate de catre autoritatile contractante in descrierea obiectului contractelor de achizitii”.

Dupa fuga lui Ghita, a disparut necesitatea codului 3040

„Nu stiu cat a contat amenintarile cu contestatii, inclusiv in instanta, dar comisia a dat inapoi la sfarsitul anului trecut si au acceptat toate ofertele depuse”, povesteste acelasi participant la licitatie. Insa, acesta recunoaste ca atunci s-a mai intamplat un lucru important: a disparut Sebastian Ghita in noaptea de 19 spre 20 decembrie, in preajma Craciunului. “Personal, cred ca a contat mult si acest lucru. Armata Romana risca sa intre intr-un mare scandal pentru ca a dat un contract de dotare cu blindate unei companii cu experienta in IT si care este controlata din umbra de un fugar. Probabil ca nu si-au permis”, mai spune sursa. Reprezentantii MapN nu au vrut sa comenteze preferinta initiala pentru Teamnet. Ulterior, in primavara, Ghita a fost localizat in Serbia, unde se afla sub control judiciar.

Ba chiar, oferta Teamnet a fost apoi respinsa de comisia de licitatie in acest an. “Candidatura Teamnet Engineering a fost respinsa ca inacceptabila deoarece candidatul nu a indeplinit cerintele de calificare stabilite in Documentatia de atribuire si nici nu a prezentat documente relevante in acest sens. In urma analizarii contestatiei depuse de Teamnet Engineering cu privire la rezultatul intermediar al procedurii, aceasta a fost respinsa ca nefondata”, ne-au precizat reprezentantii MApN. Teamnet a fost eliminata din licitatia restransa in acest an, dupa disparitia lui Ghita.

kandahar mapn sursaAfganistan

Blindate fara experienta NATO

Reprezentantul unei companii participanta la licitatie ne-a precizat ca s-a aratat surprins ca armata romana, membra NATO, nu a solicitat ca participantii sa aiba experienta in domeniu cu o alta armata transatlantica. Asa se face ca printre participanti au fost producatori si din Emiratele Arabe Unite, asa cum este compania Nimr.

Inclusiv reprezentantii NATO ne-a transmis ca ar prefera ca echipamentele achizitionate de Romania in cadrul acestei licitatii sa fie interoperationale. “Este decizia aliatilor sa decida ce tip de echipament cumpara. Ceea ce conteaza pentru NATO este ca echipamentul cumparat sa raspunda cerintelor Aliantei. Interoperabilitatea forțelor armate este fundamental pentru NATO pentru desfășurarea operațiunilor și misiunilor”, ne-a transmis un oficial NATO.

În schimb, reprezentanții MapN ne-au explicat că nu au vrut să facă o discriminare cu această condiție. “Solicitarea/impunerea unei cerințe privind experiența raportată la apartenența NATO sau UE a unui candidat/ofertant excede cadrului legal privind achizițiile publice, putând conduce la eludarea principiilor nediscriminarii și tratamentului egal, impuse de art. 2 alin. (2) lit. a) și lit. b a OUG nr.114/2011, în baza căreia se desfășoară procedura de achiziție”, a fost răspunsul primit de la minister.

Motor care nu exista

Amănuntul care va face, probabil, așa cum ne-a declarat o sursă din MApN, ca licitația să fie reluată și achiziția blindatelor să fie amânată încă un an, este legat de motor. Comisia de licitație a cerut un motor care să folosească atât motorina, cât și kerosen, dar care sa fie clasificat din punct de vedere al mediului cu Euro 5 sau Euro 6. Mai mulți participanți au anunțat MApN că nu există o astfel de motorizare, iar una specială, la comandă este foarte scumpă.

“Prin specificația tehnică de achiziție s-a impus ca produsele să aibă o motorizare care să respecte norma europeană de poluare de minim Euro 5 (la utilizarea combustibilului diesel), conform directivei europene nr. 715/2007/CE, dar care să permită și funcționarea, în condițiile teatrului de operații, cu combustibil unic tip F-34 (JP-8), fără a respecta normele de poluare, dar păstrând performanțele de tracțiune ale motorului”, au explicat reprezentanții ministerului.

Unul dintre marii producători auto care au participat la licitație a cerut lămuriri legate de acest tip de motizare și a precizat că nu se poate funcționa la normele Euro 5 cu kerosen: “În conformitate cu cerința de omologare menționată pentru motoare Euro 5 nu poate fi folosit alt tip de combustibil în afara de cel prevăzut de standardul DIN EN 590, iar utilizarea carburantului F34 (n.r. – kerosen) ar putea provoca defecțiuni ale motorului precum și reducerea puterii acestuia, cu excepția cazului în care se adoptă o pregătire specială a motorului, dar care are un determinant impact negativ asupra emisiilor, performanțelor, costurilor de întreținere, timpului de pregătire necesar, precum și durata de viață a motorului”.

Marile armate ale lumii, au astfel de motorizari pe kerosen si alt combustibil, insa acestea sunt Euro 3 si nu Euro 5 sau Euro 6.

Registrul Auto contrazice MApN

In schimb, MapN sustine ca sunt motoare care merg cu kerosen si motorina si care sa fie omologate de a Euro 5 in sus. “La nivel mondial, exista producatori de motoare care sa respecte norma europeana de poluare de minim Euro 5 si sa permita si utilizarea combustibilului unic F-34 (Renault, Cummins, Iveco, MAN etc)”, ne-au transmis reprezentantii MApN.

Pentru a stabilit cine are dreptate, daca exista motorizare Euro 5 care sa functioneze cu kerosen si motorina, am apelat la Registrul Auto Roman. “Nu avem informatii despre motoare omologate european din punct de vedere al poluarii chimice si care sa functioneze cu astfel de combustibili, dar teoretic este posibil”, ne-a declarant Dana Stuparu, de la biroul de presa al institutiei.

Mai mult, modelele indicte de MApN în răspuns sunt omologate cu Euro 3 din punct de vedere al emisiilor, așa cum reiese din informațiile de pe site-urile producătorilor.

Licitatia in pericol

Motorizarea este motivul pentru care cel putin doi concurenti in cadrul licitatiei sustin ca vor cere anularea concursului de oferte, dar acest lucru poate fi facut doar dupa ce se incheia procedura. In acest moment, dupa ce comisia de licitatie, a cerut mai multe solicitari participantilor, au mai ramas valabile doar doua oferte. Este vorba de cele ofertate de Elbit (Israel) si Uroversa (Spania).

De altfel, si un reprezentant al MApN ne-a transmis ca este posibil sa se reia licitatia din cauza stangaciilor din ultimele luni.

Urmarea, de-abia in partea a doua a anului viitor blindatele vor putea, spre exemplu, ajunge in posesia soldatilor romani din Afganistan. In 12 ani de prezenta in Afganistan, Armata Romana a pierdut 25 de militari, iar numarul ranitilor este de peste o suta. 17 decese au fost pana in 2010 cand soldatii romani foloseau blindate vechi in care erau victime sigure cand treceau peste o mina sau erau tinta unei rachete.

Din 2010, armata americana a donat soldatilor romani, 60 de vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor (MRAP).

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


*