Linia de metrou dintre zona Comercială Băneasa și Aeroportul Otopeni nu va avea călători suficienți, așa că bugetul de stat va trebui să subvenționeze cu bani mulți funcționarea ei, au stabilit experții Băncilor Europene de Investiții.
Mai mult, a doua secţiune a magistralei de Metrou M6 Gara de Nord – Aeroport Otopeni nu are finanţare europeană.
Licitaţia pentru construirea celor şase staţii dintre zona Comercială Băneasa şi Aeroport a fost lansată cu bani de la buget, dintr-un împrumut luat în 2010 de la Banca Japoniei, atenţionează fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă.
El critică decizia de a construi ultimele şase staţii cu bani de la buget şi explică pentru Radio România Actualități de ce Comisia Europeană nu a aprobat finanţarea nerambursabilă pentru linia completă cu 12 staţii.
Fără fezabilitate economică
„Aici este o secțiune de metrou, printr-un studiu foarte bine fundamentat al experților Băncilor Europene de Investiții, pe care nimeni nu îi poate suspecta că nu sunt profesioniști și independenți, a fost demonstrată ca fiind un proiect fără fezabilitate economică, adică, mai pe românește, nu va avea călători suficienți cât să justifice o linie de metrou, iar costurile de subvenționare anuale vor fi enorme și vor ajunge tot pe bugetul de stat”, explică Cătălin Drulă.
La sfârşitul anului trecut Guvernul a aprobat prin Memorandum deblocarea proiectului pentru a doua secţiune a Magistralei M6, iar la licitaţia lansată cu bani de la buget s-au înscris doar firme din Turcia.
Magistrala M6 va deveni parte a diametralei de metrou care va lega nordul cu sudul judeţului Ilfov, adică, Otopeni de Jilava, prin M6 şi M4.
Cetățeanul TV