sâmbătă, decembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăMaoloa și Phobos, responsabili pentru atacurile cibernetice din spitalele românești

Maoloa și Phobos, responsabili pentru atacurile cibernetice din spitalele românești

-

În urma unei investigații derulate de specialiști în securitate cibernetică din cadrul Bitdefender, Cyberint și CERT-RO am constatat că amenințările responsabile de atacurile cibernetice recente  asupra unor spitale din România sunt Maoloa și Phobos. 

Despre Maoloa

Maoloa este o familie de malware relativ nouă în peisajul amenințărilor informatice. Apărut în februarie 2019, Maoloa e inspirat dintr-o familie de ransomware numită GlobeImposter, cu care împărtășește numeroase caracteristici comune.

Maoloa se răspândește prin e-mailuri cu fișiere atașate infectate, precum și prin accesarea de către hackeri a instanțelor neprotejate de Remote Desktop Protocol (un serviciu de asistență de la distanță). Odată pornită infecția, Maoloa criptează fișiere create cu suita Office, OpenOffice, documente PDF, fișiere text, baze de date și fișiere multimedia.

Despre Phobos

Ransomware-ul Phobos e una dintre multele variante ale prolificei familii Crysys. Phobos se răspândește cu precădere prin infecții manuale pe care hackerii le inițiază după pătrunderea în organizație prin instanțe expuse ale Remote Desktop Protocol. După criptarea documentelor, victimei i se solicită să trimită un mesaj la o adresă de e-mail anonimă pentru stabilirea prețului de decriptare, preț care variază în funcție de profilul companiei și cifra de afaceri estimată.

Bitdefender, Cyberint și CERT-RO, precum și instituțiile cu competențe în domeniul securității cibernetice, sfătuiesc utilizatorii infectați să nu plătească atacatorilor taxele de decriptare solicitate, ci să creeze copii ale datelor compromise și să se adreseze organelor de poliție. Odată ce plătesc recompensa, victimele nu au nicio garanție că infractorii își vor onora promisiunea și le vor reda accesul la date și, în plus, ar putea fi țintite din nou de aceeași grupare, întrucât au deja un istoric de bun platnici. Nu în ultimul rând, încasările îi vor ajuta pe atacatori să dezvolte amenințări informatice din ce în ce mai sofisticate, ceea ce va duce pe termen lung la și mai multe victime infectate.

Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluție de securitate performantă și să evite să acceseze linkuri sau fișiere din email-uri nesolicitate.

GranCrab, la un pas să fie eliminat

În urmă cu câteva zile, oficialii români au mai făcut un pas spre a elimina și amenințarea numită GranCrab. Astfel că, Bitdefender, cu sprijinul Europol, Poliției Române și Franceze, DIICOT, FBI și altor instituții de aplicare a legii, precum NCA, Metropolitan Police și poliția bulgară, a dezvoltat un nou utilitar gratuit pentru recuperarea datelor blocate, destinat victimelor celor mai recente versiuni ale clasei de ransomware GandCrab.

Noul decriptor le permite victimelor să primească acces la datele criptate fără să mai plătească recompensă atacatorilor și poate decripta versiunile 1, 4 și de la 5 la 5.2 ale GandCrab. De-a lungul timpului, atacatorii au dezvoltat continuu noi versiuni ale GandCrab, iar industria de securitate informatică a lucrat la multiple instrumente de decriptare menite să le permită victimelor să li se redea accesul la viața digitală fără niciun cost.

Colaborarea solidă dintre autorități și industria de securitate informatică a slăbit poziția infractorilor pe piață și a diminuat încrederea afiliaților în serviciul oferit de atacatori, ceea ce a dus la reducerea semnificativă a operațiunilor.

Decriptorul pentru versiunea anterioară, pus la dispoziție în februarie 2019, a fost folosit de peste 30.000 de utlizatori care și-au recuperate datele fără să mai plătească peste 50 de milioane de dolari, bani care ar fi putut ajunge altfel în conturile atacatorilor.

„Eforturile noastre de a furniza instrumente de decriptare victimelor GandCrab au dus la pierderea poziției de forță a grupării de criminalitate informatică din spatele acestei amenințări. Odată cu apariția utilitarelor gratuite prin care își puteau recupera datele, victimele au înțeles că își pot obține gratuit informațiile personale și au început să nu mai plătească recompensă, preferând uneori chiar să aștepte un nou decriptor care să le redea accesul la datele blocate”, spun reprezentanții Bitdefender.

Încă de la apariția primei versiuni în ianuarie 2018, GandCrab s-a dezvoltat agresiv devenind cel mai răspândit ransomware din lume, cu o cotă de piață de 50% în 2018, folosind un model de afiliere unde operatorii monetizează GandCrab ca pe o franciză. Aceștia înrolează afiliați atrași pe Dark Web, le pun la dispoziție toate uneltele pentru a conduce atacuri – inclusiv departament non-stop de relații cu clienții – și percep un comision din profitul obținut.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Poliţişti condamnaţi pentru tortură

0
Nouă agenţi de poliție de la Secţia 16 din Capitală au fost condamnaţi vineri de Tribunalul Bucureşti, fiind găsiţi vinovaţi pentru că au sechestrat şi torturat doi tineri în timpul pandemiei de COVID-19. CITEŞTE ŞI: A crescut de 7...